dvd: Huiselijk Modernisme

dvd_huiselijkmodernisme_

In deze film belichten we drie laatmoderne Turnhoutse architecten: Paul Neefs, Lou Jansen en het bureau Vanhout-Schellekens. Ze behoren tot een vergeten generatie, die ‘een stille dood is gestorven’ (Geert Bekaert 1997). Van elke architect portretteert de film één bijzondere woning: woning van den Nieuwenhuyzen te Vosselaar (1966) van het bureau Vanhout – Schellekens, woning Leo Pleysier te Rijkevorsel (1971 en 1976) van Paul Neefs en woning Van Rompay te Beerse (1972) van Lou Jansen.

In de film laten we de bouwheren vertellen hoe ze tot moderne architectuur gekomen zijn, hoe de contacten met de architect verlopen zijn en hoe ze hun woning ervaren. We laten Lou Jansen en Paul Schellekens vertellen over de tijdsgeest waarin hun woningen tot stand kwamen, over hun ontwerpmethoden en concepten en over het bouwproces. Nu we na 40 jaar op deze periode kunnen terugkijken, blijkt hoe vernieuwend en excellent hun architectuur was. In de eerste plaats zijn deze woningen modern, maar niet ‘gewoon’ modern, ze behoren tot het beste wat door deze generatie architecten in Vlaanderen gebouwd is. Ook reikte iedere architect op een unieke en eigen manier nieuwe ruimtelijke en organisatorische ideeën over wonen aan. Verder zijn deze woningen met vakmanschap gebouwd en tot in de puntjes afgewerkt. Maar uiteindelijk zijn ze vooral huiselijk en warm, op maat van de mensen die erin wonen.

Binnen enkele jaren zullen vele gebouwen van die periode verkocht, verbouwd en ‘gemoderniseerd’ worden. In de film kunnen wij ons met getuigenissen en nog authentieke interieurs een beeld vormen van het moderne wonen in de late ‘golden sixties’. De film wil ook een bijdrage leveren tot de studie en de herwaardering van deze architectuur en deze architecten. Regisseur Terenja van Dijk, bekend van films over Maarten van Severen en de meubelfabriek De Coene, staat garant voor een frisse en heldere kijk op deze interessante materie.

Realisatie
productie: Ar-Tur vzw, 2009
regie: Terenja Van Dijk (www.terenjavandijk.net)
redactie: Saskia Kloosterboer en Yves de Bont (Ar-Tur), Terenja Van Dijk
research: Saskia Kloosterboer en Yves de Bont
inhoudelijke medewerking van Eva Storgaard (Artesis Hogeschool, departement Ontwerpwetenschappen) en Sofie Decaigny (CVAA)
camera: Jess De Gruyter
geluid: Sammy Goemaere
Met steun van het VCM, Contactforum voor Erfgoedverenigingen.

De DVD is niet langer verkrijgbaar.

 

2 Reacties op “dvd: Huiselijk Modernisme

  1. Pingback: Bronnenlijst architectuur in de Kempen | Ar-Tur·

  2. Pingback: Publicatie: Architectuur in de Golden Sixties | Ar-Tur·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s