Publicatie: Architectuur in de Golden Sixties

ArchitectuurindeGoldenSixties

Uniek overzicht van de modernistische architectuur uit de jaren 1960: Jansen en Schiltz, Vanhout & Schellekens en Paul Neefs.

Yves De Bont en Francis Strauven, Architectuur in de golden sixties – De Turnhoutse School, Uitgeverij Lannoo, 2012

  • De publicatie is uitverkocht.

In de jaren 1960 verscheen de laatmodernistische architectuur in het Belgische straatbeeld. Ook in Turnhout. Daar leverden verschillende architecten hun bijdrage: Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz. Hun werk staat bekend als ‘de Turnhoutse School’ en wordt tot het beste van de golden sixties in Vlaanderen gerekend. De publicatie ‘Architectuur in de golden sixties’ geeft een inzicht in het unieke van deze periode en werpt een blik achter de schermen van de architectuur.

De studies, reizen, relaties met de bouwheren, en onderlinge samenwerkingen: het volle leven van de architecten komt ruim aan bod. Aan de hand van meer dan 500 plannen en foto’s wordt de eigenheid en de evolutie van hun architectuur uitgelegd. Architectuur in de golden sixties is een bevoorrechte getuigenis van de culturele bloei in de jaren zestig. Het is een must voor architectuurminnenden en voor wie de golden sixties wil herontdekken. De publicatie is uitgegeven ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling die van november 2012 tot januari 2013 in Turnhout te zien was.

Over de auteurs
Yves De Bont is architect en ondervoorzitter van architectuurcentrum Ar-Tur. Francis Strauven is architect en architectuurhistoricus. Hij doceerde aan de Universiteit Gent en publiceerde over de moderne architectuur in België en Nederland, in het bijzonder over Braem, Bontridder, Liebaut en Aldo van Eyck.

Dit project is ondersteund door
Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA)
de Warande
Vlaamse Overheid – Kunsten en Erfgoed
Brepols
Drukkerij De Jongh
Groep Van Roey
WATTT 
Wienerberger

5 Reacties op “Publicatie: Architectuur in de Golden Sixties

  1. Pingback: Bronnenlijst architectuur in de Kempen | Ar-Tur·

  2. Pingback: Publicatie: 100 jaar wonen in Turnhout (1995) | Ar-Tur·

  3. Pingback: dvd: Huiselijk Modernisme | Ar-Tur·

  4. Pingback: Lezing over Paul Neefs | Ar-Tur·

  5. Pingback: Tentoonstelling: Architectuur in de golden sixties – de Turnhoutse school | Ar-Tur·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s