Tentoonstelling: Architectuur in de golden sixties – de Turnhoutse school

1442_330660467042160_1911042841_n1.jpg

24 november 2012 – 27 januari 2013voormalige bibliotheek de Warande

Dit project is een realisatie van Ar-Tur architectuurcentrum in samenwerking met het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA) en  de Warande, met financiële ondersteuning door de Vlaamse Overheid – Kunsten en Erfgoed.

In de jaren zestig verscheen de modernistische architectuur in het straatbeeld van België. Tientallen architecten werkten relatief geïsoleerd in hun gemeente. In Turnhout waren er drie dergelijke architectenbureaus: Paul Neefs, Jansen en Schiltz, en Vanhout & Schellekens. Hun werk is gekend als ‘de Turnhoutse School’ en wordt tot het beste gerekend van de golden sixties in Vlaanderen. Ze ontwierpen verzorgde en huiselijke woningen en realiseerden in teamwerk drie grote projecten: de lagere school Sint-Victor, het cultuurhuis de Warande en de Parkwijk. Aan deze laatste twee werkte ook voorloper Eugène Wauters mee.

De uitgebreide tentoonstelling toont het werk van deze architectenbureaus. De documenten uit archieven, waaronder het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, en de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte foto’s en maquettes werden door scenograaf Christian Kieckens tot een interessant parcours geschakeld. Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreide catalogus met nog meer foto’s en plannen.

Tegelijkertijd organiseerde Luc Vanhout een retrospectieve over het leven en werk van zijn grootvader, provinciaal architect Jozef Schellekens in zijn vroegere woning, Steenweg op Mol 66 in Turnhout. Meer informatie: www.jozefschellekens.be.

Lezing
Op 11 december 2012 gaven Francis Strauven en Yves De Bont een lezing over de architectuur van de Turnhoutse School in de Houten Zaal in de Warande.

Publicatie: Architectuur in de Golden Sixties
Ar-Tur maakte ook een boek over deze ‘Turnhoutse school’ waarin Yves De Bont en Francis Strauven de grote en de kleine verhalen van de architecten en hun gebouwen vertellen. Het boek bevat meer dan 350 bladzijden en meer dan 500 afbeeldingen. Je kan het boek online bestellen of aan de ticketbalie van de Warande.

Dit project werd ondersteund door
Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA)
de Warande
Vlaamse Overheid – Kunsten en Erfgoed
Brepols
Drukkerij De Jongh
Groep Van Roey
WATTT 
Wienerberger

Een Reactie op “Tentoonstelling: Architectuur in de golden sixties – de Turnhoutse school

  1. Pingback: Publicatie: Architectuur in de Golden Sixties | Ar-Tur·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s