Fotoverslagen Landschapslab

Hieronder vindt u fotoverslagen van de verschillende activiteiten die we tijdens festival Het Gedroomde Landschap organiseerden: een ontdekkingstocht door de Noorderkempen, een lezingavond met 10x20x20 landschapsontwerpen, een werksessie en een gespreksavond. Een cahier met verslaglegging in tekst en beeld en een verdiepend essay is online beschikbaar vanaf 22 augustus 2013.
Klik op onderstaande beelden voor een vergrootte weergave.


Ontdekkingstocht
Op donderdag 16 mei 2013 gingen we op ontdekkingstocht door een regenachtige regio Noorderkempen. We doorkruisten het landschap met de bus van Turnhout, via Weelde Statie, de grensregio rond Baarle-Hertog, glastuinbouw bij Het Geheul, de dorpskern van Merksplas naar Wortel-Kolonie. En in de middag verder langs de Kleine Mark richting Rijkevorsel, het kanaal bij Sint Jozef, de recreatie en bedrijven van Breebos en Merkplas-Kolonie om via de noordelijke stadsuitbreidingszone weer terug te keren in Turnhout.

Onderweg werden we op de hoogte gebracht van de historie van het landschap en regionale ontwikkelingen rond landbouw, natuur, ruimtelijke ordening en mobiliteit door onder meer Jan Bastiaens (Onroerend Erfgoed), Hugo Meeus (Stad Turnhout), Sarah Seyen (Boerenbond), Filip Debrabandere (VLM) en Leen Gilis (Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete).

De foto’s van de route en de dag zijn van fotograaf Bart Van der Moeren.


Lezingavond 10x20x20
Tien inspirerende landschapsontwerpen, twintig slides en twintig seconden per slide. Dat was het recept voor een boeiende lezingavond in het Landschapslab op 16 mei 2013 met voorbeeldprojecten uit Vlaanderen en Nederland. Van gerealiseerde projecten tot utopische studies, en van een brug tot een regionale landschapsvisie. Alle ontwerpen raakten aan thema’s die spelen in de regio Noorderkempen.

Alle sprekers en projecten op een rij:
1. HUB – Masterplan voor wetenschapspark Thor in Genk
2. LOLA Landscape Architects – onderzoek naar regionale biologische veeteelt
3. Jan Moereels, landschapsarchitect en stedebouwkundige bij de gemeente Brasschaat over integrale visie op het publiek domein
4. RO&AD architecten – loopgraafbrug door vestingwerk in Bergen op Zoom
5. Artgineering – stedenbouwkundige studie naar kolonie Willemsoord
6. Van Bergen Kolpa – studie Park Supermarkt (video)
7. Studio 013 – Secchi Viganò – masterplan Hoge Rielen in Kasterlee
8. Strootman landschapsarchitecten – landschapsvisie Drentsche Aa
9. LAND + BRUT – masterplan voor de dorpskern van Retie
10. DELVA Landscape Architects – Kristalpark Lommel en oppervlakteberging Dessel


Casestudy

DELVA Landscape Architects ging in gesprek met landschapsactoren uit de regio Noorderkempen. Met de indrukken van de ontdekkingstocht, lezingavond en deze gesprekken ontwikkelden ze een prikkelende landschapsvisie voor de Noorderkempen.


Gespreksavond: Vitrine

Tijdens een gespreksavond op 21 mei 2013 gingen ontwerpers, beleidsmakers en andere landschapsprofessionals uit zowel de regio als daarbuiten in gesprek. We bespraken de toekomst van het landschap van de Noorderkempen en de rol die ontwerpend onderzoek kan spelen bij het denken over dit landschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s