Dag van de Architectuur 2013

Foto’s van Bart Van der Moeren.

Ar-Tur presenteert de Architectuurkaart Turnhout op de Dag van de Architectuur. Deze vond plaats op zondag 13 oktober om 13.30 uur in de nieuwe fuifzaal FuTur, naast de Warande. De projecten op de kaart geven elk op hun eigen manier antwoord op de vragen voor de toekomst. Na de presentatie konden de bezoekers met de kaart in de hand op pad langs bekende en minder bekende projecten. Enkele gebouwen en projecten zijn hierbij opengesteld.

Bijzondere architectuur weet zich niet alleen te onderscheiden door haar uitstraling, maar ook de maatschappelijke betekenis. Ar-Tur stelde een kaart samen met bijzondere architectuur in Turnhout. De geselecteerde projecten illustreren hoe in de stad met architectuur en ontwerp wordt ingezet op prangende thema’s als energie, de relatie tussen stad en land en een duurzaam ruimtegebruik.

Tevens gaf de architect van de fuifzaal, Lieven Achtergael, een korte toelichting op het ontwerp. Elle Verwaest, de cultuurbeleidscoördinator van Beerse, vertelde over de start van een onderzoeks- en ontwerptraject over wonen.

14.00 – 17.00 uur te bezoeken:

 • Rondwandeling Parkwijk: renovatie en energie
  Peter Vanommeslaeghe, directeur van huisvestingsmaatschappij DE ARK Wonen, wandelde met de bezoekers door de Parkwijk. Daarbij kreeg u een uitleg over de architectuur en stedenbouw van de wijk, de huidige nood tot renovatie en het onderzoek naar aardwarmte om de wijk mogelijk te verwarmen.
  16.00 uur 
 • Openstelling woning met advocatenkantoor aan het kanaal
  Dit opvallende gebouw met cortenstalen gevels werd ontworpen door architecten Nagels en Verbraeken. Architect Diederik Nagels en Jos Verbraeken waren aanwezig voor een toelichting op het ontwerp.
  14.00 – 17.00 uur / Waterloopstraat 59
 • Openstelling Stadsboerderij
  Uitleg over de werking van de nieuwe Stadsboerderij en de stadsontwikkeling op de Heizijdse velden in in Turnhout-Noord.
  14.00 – 17.00 uur / Veldekensweg 
 • Openstelling Anco-site
  De herbouw van het voormalig fabrieksterrein werd ontworpen door onder meer Haverhals-Heylen architecten. U kunt het terras tussen de gebouwen bezoeken en Matexi stelt een modelwoning open. Architect Peter Haverhals was aanwezig om het ontwerp toe te lichten.
  14.00 – 17.00 uur / Antoine Coppenslaan
 • Expositie ‘Licht en Architectuur’ van Jef Geys
  Kunstenaar Jef Geys stelde een onderzoek in naar hoe architectuur – en dan meer bepaald de aanwezigheid van natuurlijk licht – kunstwerken beïnvloedt. Dezelfde tien schilderijen werden op tien locaties in Europa en één in de VS opgehangen en gefotografeerd met enkel natuurlijk licht.
  11.00 – 17.00 uur / gratis / expo-zaal de Warande, Warandestraat 42
Woning met advocatenkantoor aan het kanaal in Turnhout, architecten Nagels en Verbraeken. Foto: Rudy van der Auwera

Woning met advocatenkantoor aan het kanaal in Turnhout, architecten Nagels en Verbraeken. Foto: Rudy van der Auwera

Woning met advocatenkantoor aan het kanaal in Turnhout, architecten Nagels en Verbraeken. Foto: Rudy van der Auwera

Woning met advocatenkantoor aan het kanaal in Turnhout, architecten Nagels en Verbraeken. Foto: Rudy van der Auwera

Een Reactie op “Dag van de Architectuur 2013

 1. Pingback: Column Suiker: De voordelen van samen wonen | Ar-Tur·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s