Busexcursie: wonen in Turnhout en Tilburg

VERSLAG – Op 6 december 2013 organiseerden de architectuurcentra Ar-Tur (Turnhout) en CAST (Tilburg) samen een grensoverschrijdende excursie. Het thema van de dag was woningbouw en architectuurbeleid in de grensstreek. In Tilburg bezochten we de wijken Groeseind en Koolhoven en de binnenstedelijke Linten. In Turnhout ging het om de stadsuitbreiding Turnhout-Noord, de Parkwijk en de wijk Meuletiende. 

De Vlaamse en Nederlandse bouwcultuur kennen grote verschillen. Onder druk van maatschappelijke uitdagingen zijn beide bouwpraktijken aan het veranderen. We lijken aan beide zijden van de grens naar elkaar toe te trekken in onze zoektocht naar meer of juist minder structuur, ten opzichte van meer of juist minder individuele vrijheid. Op 6 december 2013 bezochten AR-TUR (centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen) en CAST (centrum voor architectuur en stedenbouw Tilburg) typische en atypische woonprojecten in Turnhout en Tilburg. Een groep geïnteresseerden – Nederlanders en Vlamingen – reisde met ons mee. We gingen op zoek naar de lessen die we van elkaar kunnen leren. Daarbij nodigden we twee verslaggevers uit om ons te volgen: de ene met een achtergrond in de zo typische sociale woningbouwsector in Nederland, en de ander een Vlaams ruimtelijk planner. Beiden observeerden de dag door hun eigen bril.

Verslaggevers: Berny van de Donk (NL) en Eva Heuts (VL)
Fotografie: Willie-Jan Staps
Download de pdf met de verslagen (1 MB)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s