Cursussen architectuur i.s.m. Dinamo

Altijd al meer willen weten over architectuur? De geschiedenis van gebouwen en de ideeën van architecten? Dit najaar en deze winter organiseren we in samenwerking met Dinamo twee cursussen over architectuur. Vanaf september vertelde Yves De Bont in een reeks van acht lessen over architectuurgeschiedenis. Vanaf 20 januari 2014 geeft architect Bjorn Houttekier een cursus waarin met een kritische blik wordt gekeken naar meer hedendaagse architectuur.

Steengoed? Een kritische blik op architectuur
5 lessen / maandag  19.30u – 21.15u / data voorjaar 2014: 20-1, 27-1, 3-2, 10-2, 17-2 / locatie: de Warande / €20 / max. aantal deelnemers: 24

Wat is dat eigenlijk, ‘Architectuur’? En mag iedereen daar zomaar een mening over hebben? In vijf avonden proberen we greep te krijgen op een begrip dat zo alomvattend is dat het bijna betekenisloos werd. Ondanks de vele theorieën, stilistische dogma’s en manifesten laat architectuur zich niet in een hokje duwen. Met de hulp van beeldmateriaal proberen we die wazige term toch enigszins te begrijpen. En we ontdekken daarbij een klein geheim: dat de meeste architectuur – van piramides en kathedralen tot sloppenwijken – helemaal niet door architecten ontworpen werd. Het UNESCO-werelderfgoed kwam grotendeels tot stand door slaven, sloebers en ervaren ambachtsmannen die uit noodzaak of op bevel van dolgedraaide koningen construeerden: een bevrijdende gedachte die toelaat om met een onbevangen blik rondom ons te kijken, weg van de canon met steeds weer dezelfde iconisch gebouwen van steeds weer dezelfde gerenommeerde architecten. We gaan op zoek naar verrassende, soms vreemde bouwsels die onze overtuiging van wat architectuur nu eigenlijk is op de helling zetten. De ene keer met de wenkbrauwen omhoog uit bewondering, de andere keer gefronst in twijfel.

De vorig jaar gestorven schrijver Gerrit Komrij hanteerde begin jaren ’80 graag het ‘boze oog’. Met kwajongensachtig genoegen onderwierp hij gebouwen – die vaak met veel poeha door architecten werden aangekondigd – aan een kritische onderzoek. Zijn beschouwingen legden pijnlijk bloot waar het in de architectuur niet om draait: irritante maniertjes, buitenissige concepten of minimalisme dat neigt naar troosteloze verschraling. Komrij doorprikte met zijn scherpe pen een ballon waar wij terug frisse lucht in mogen blazen. Want hoe voor de hand liggend het ook mag klinken, architectuur kan niet zomaar aan architecten overgelaten worden!

Beeld_BjornHouttekier_MAS

In tegenstelling tot Komrijs frustratie proberen wij vijf avonden lang enthousiast te kijken naar de meest uiteenlopende uitingen van bouwkunst: de geheimen van Italiaanse stadspleinen, de invloed van nooit gerealiseerd ‘papieren architectuur’, de gelijkenissen tussen bunkers en japans brutalisme, waarom vorm niet alleen uit functie volgt maar ook soms uit alledaagse wetgeving, het verschil tussen brainstormarchitectuur en de meesterhand, de verleidelijke logica van staalstructuren, de finesse van Zwitserse hedendaagse gebouwen, wat science-fiction met het Alhambra te maken heeft, waarom schrijvers en tekenaars soms uitmuntende architecten zijn en hoe de muziek van Bach of the Beatles bijna alles over de harmonie van interessante gebouwen kan vertellen.

Tijdens deze korte lessenreeks doen we een poging om kritisch te kijken naar de gebouwde omgeving. We zoeken daarbij naar aanknopingspunten die ons toelaten te genieten van de diversiteit aan gebouwen die ons omringt. De sessies zijn een manier om over architectuur als menselijke bezigheid te praten.We discussiëren in groep over de ergerlijke of fascinerende constructies die de revue passeren, bekijken korte videofragmenten en lezen elke week een uitdagende tekst over architectuur. Voorkennis is niet gewenst. Een vierkleuren-Bic en kladpapier is het enige wat van pas kan komen. Misschien wordt er ook wel wat getekend!

Bjorn Houttekier studeerde zowel cinematografie als architectuur. Met zijn architectenbureau DAGKANTarchitecten werkt hij aan uiteenlopende opgaven. Eerder werkte hij als architect bij onder meer TEEMA architecten in  Antwerpen en Artgineering in Rotterdam. Hij schrijft voor het Vlaams Architectuurinstituut, ArchiNed, het vaktijdschrift A+ en was in 2012 Ar-Turs columnist in de Suikerkrant.

Foto. ID: F0015895

Europese architectuurgeschiedenis: van de oude grieken tot 1900
8 lessen / maandag 19.30u – 21.30u / data najaar 2013: 16-9, 23-9, 7-10, 14-10, 21-10, 4-11, 18-11, 25-11 / locatie: de Warande / €32 + €8,50 voor de cursusbundel / max. aantal deelnemers: 24

In deze cursus zal je leren hoe de verschillende architectuurstijlen te herkennen. Maar hij introduceert u ook in de fascinerende denkwereld van de architecten met idealen, hun ontwerpen, hun plannen en hun constructietechnieken. Elke van de acht lessen begint met een theoretisch deel over die periode. Dan volgen ter illustratie hiervan vele beelden die u zullen laten genieten van de pracht en de rijkdom van de Europese architectuur tot 1900.

Yves De Bont doceerde van 1971 tot 2010 onder andere architectuurgeschiedenis in de richtingen architectuurtekenen en architecturale vorming. Hij was (co)-curator van de tentoonstellingen ‘100 jaar wonen in Turnhout’ (1995), ‘Paul Neefs, woningen’ (1998) en ‘de Turnhoutse School’ (2012) en publiceerde over de architectuur in en rond Turnhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s