Column Suiker: het huis in het bos

Elke maand verzorgt Ar-Tur in cultuurkrant de Suiker een column. Deze maand voor de laatste keer van de hand van Evelien Pieters. Ze schrijft over de bijzondere architectuur van Huis aan ’t Laar op domein Monnikenheide bij Zoersel. De column is te lezen in de Suikerkrant van december 2013. 

51N4E_125_HUIS_AAN_T_LAAR_PHOTOS_001_COPYRIGHT_FILIP_DUJARDIN_WEB2

Huis aan ’t Laar. Foto: Filip Dujardin

In de Kempense bossen bij Zoersel staat een huis. In de centrale hal draaien trappen zich om elkaar naar boven. Net als bij het beroemde trappenhuis van het Château de Chambord, naar men vermoedt een ontwerp van Leonardo da Vinci. Hier diende de dubbele trap, waardoor stijgende en dalende passanten elkaar nooit ontmoeten, om koningen en bedienden elkaar niet te laten treffen. Of, volgens de smeuïge verklaring, om de maîtresse van de koning ongezien voor zijn vrouw te kunnen laten vertrekken. In het Huis aan ’t Laar scheiden de trappen de twee afzonderlijke woongroepen in het huis. Maar eerder dan dat de bewoners elkaar niet tegenkomen, is het effect dat de twee woongroepen hecht in elkaar verstrengeld zijn. Bewoners treffen elkaar hier, maken een praatje en weten steeds snel medebewoners en begeleiders te vinden. De traphal, luchtig en licht door het grote dakraam en de witte balustrades, is het bruisende middelpunt van deze leefgemeenschap in de Zoerselse bossen.

Huis aan ’t Laar is een van de huizen van Monnikenheide waar bewoners met een verstandelijke beperking samenwonen. De huizen en leefgroepen van Monnikenheide bevinden zich zowel in het dorp als op het bosrijke domein. Alle naar ontwerp van jonge en vooraanstaande architecten, onder wie Dirk Somers, Jo Peeters, Bob Van Reeth, Johan De Coster, en Huis aan ’t Laar als nieuwste toevoeging naar een ontwerp van het bureau 51N4E van huidig Vlaams bouwmeester Peter Swinnen. Monnikenheide vormt zo een architectonische proeftuin voor de zorgsector. Geen toeval, want de oprichter van Monnikenheide, Wivina Demeester, stond als minister ook aan de oorsprong van de benoeming van een Vlaams bouwmeester. In Monnikenheide wordt goed architectonisch ontwerp ingezet om gebouwen te maken waarin de bewoners zo ‘gewoon’ mogelijk kunnen wonen en leven. Maar daarmee zijn de gebouwen zelf allerminst gewoon.

50bf92acb3fc4b2ac0000006_huis-aan-t-laar-51n4e_51n4e_125_huis_aan_t_laar_photos_006_copyright_filip_dujardin

Huis aan ’t Laar. Foto: Filip Dujardin

Het creëren van een woonplek met eigenheid zien we ook bij Huis aan ’t Laar. Ieder van de zestien bewoners heeft een eigen kamer met badkamer, die door de grillige vorm van het gebouw steeds een andere indeling en uitzichten heeft. Rechttoe rechtaan kamers zijn vermeden, waardoor in de studio’s afzonderlijke plekken kunnen ingericht worden voor het slapen, werken en tv-kijken. De bewoners werden zelfs een beetje bij het ontwerp betrokken, doordat ze de kleur van hun muur mochten kiezen. Het trappenhuis verbindt de kamers van elke woongroep met de bijbehorende gemeenschappelijke ruimten: een grote badkamer, wasruimte en een woonkamer met keuken. De twee woonkamers vouwen zich op het gelijkvloers rond de traphal. Vanuit de woonkamers kunnen de bewoners via grote schuifpuien naar buiten, waar het bos hun achtertuin is.

De binnenkant van het gebouw is friswit en licht, maar de buitenkant donker. De gevel van zwartgeblakerd hout, om de duurzaamheid van het materiaal te vergroten, valt amper op tussen de donkere boomstammen. Als een statige vesting staat het huis op een kleine heuvel. Het straalt trots uit, die de bewoners ook moeten voelen: hier woon ik. Huis aan ’t Laar toont, met de andere bijzondere gebouwen van Monnikenheide, dat zorgvuldig ontwerp en goed opdrachtgeverschap een wezenlijke, positieve invloed kunnen hebben op het alledaagse wonen, juist ook waar dat niet vanzelfsprekend is.

50bf92a3b3fc4b2ac0000004_huis-aan-t-laar-51n4e_51n4e_125_huis_aan_t_laar_photos_005_copyright_filip_dujardin

Huis aan ’t Laar. Foto: Filip Dujardin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s