Column Suiker: Happy Allotment?

Happy Street van John Körmeling

Happy Street van John Körmeling

Voor AR-TUR speurt Joep Gosen de Kempen af naar architectuur en haar verhaal. Joep (1981, Geldrop, Nederland) is architect, stedenbouwkundige en schrijver en studeert fotografie aan de Academie te Hasselt. De column van februari gaat over de toekomst van het wonen in Vlaanderen. De column is te lezen in de Suikerkrant van februari 2014. 

Of ik nu door de Kempen of het Hageland rijd: ik verbaas me vrolijk. Vlaanderen is een land om doorheen te rijden. Gepland op basis van mobiliteit. Gegroeid op schaal van de auto. Een land waar er overal stad is. Een stad waar er overal landschap is. De huizen lijken natuurlijk gegroeid. De koten vakkundig gepland in een voor mij onbekende logica. Tegelijkertijd voel ik een enorme tristesse.Net of na het bouwen van ‘een hoop stenen’ plots het geld op was voor welke inrichting van de omgeving dan ook. Bovendien lijkt alles op elkaar. Het gaat maar door. Steenweg na steenweg na steenweg. Wat moet dat wel niet kosten? En de enorme lengte nutsvoorzieningen bovendien? Plots moet ik uitwijken voor een kuil.

Ik ben nu 32 jaar. Mijn boekhouder heeft me onlangs verteld dat ik moet investeren. Als ik op mijn oude dag wil overleven, moet ik als zelfstandige vastgoed bezitten. Huizen en grond -zeker in het gebied waar ik graag zou willen wonen zijn onbetaalbaar zonder spaargeld of rijke schoonouders. De overheid zet dan nog eens in op duurzaamheid en energetische efficiëntie. Terecht, maar individueel bouwen is daardoor financieel onhaalbaar. Daarbovenop groeit de Vlaamse bevolking tegen 2030 met 330.000 huishoudens en tegen 2050 met 1,2 miljoen inwoners. Als ik geen overtuigd optimist was, zou ik de toekomst somber inzien.

Gelukkig ben ik niet de enige met dit probleem. Steeds meer mensen zien in dat er iets moet veranderen. Beerse is samen met Stadsregio Turnhout en Ar-Tur gestart met het project ‘geWOONtebreker’. Een groep geëngageerde geïnteresseerden is op zoek naar het wonen van de toekomst met meer ruimte voor groen, sociaal contact en burensolidariteit. Of anders gezegd: alternatieven voor de huidige, verkavelde cultuur. De conclusies die we uit de eerste resultaten kunnen trekken, zijn dat ‘hét ideale wonen’ moeilijk te verbeelden valt en, belangrijker nog, dat de huidige problematiek is ingebed in een breder maatschappelijk model, gevoed door het beleid van de overheid.

Gelukkig is daar de ‘Vlaams Bouwmeester’ met de Pilootprojecten Wonen. Het eerste ontwerpend onderzoek is veelbelovend. Als een chirurg sleutelen zij aan de kleinschalige, versnipperde Vlaamse context zonder de eigenheid ervan teniet te doen. Er wordt ingezet op het realiseren van een collectieve winst, een gezamenlijk voordeel. Ze zien dat er alleen veranderingen op de woningmarkt kunnen plaatsvinden door nieuwe vormen van opdrachtgeverschap mogelijk te maken. Door het verminderen van maatschappelijke kosten door verdichting, hergebruik en combinatie met bedrijvigheid. Door slim te ontwikkelen voor betaalbaar wonen. Door gedeelde ruimtes en voorzieningen die daadwerkelijk collectief zijn. Door het woonweefsel en het landschap in samenspraak te versterken en te beschouwen als nieuw publiek domein.

In Turnhout is de wijk Schorvoort uitverkoren als een van de vijf pilootprojecten die concreet uitgewerkt zullen worden. Een internationaal team van architecten presenteert eind februari de eerste voorstellen. Onwillekeurig komt het beeld van Happy Street -het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Shanghai- in me op (foto). John Körmeling ontwierp een model voor een betere wereld waarin kleinschaligheid troef is en collectiviteit en mobiliteit het uitgangspunt. In één straat gaan onderwijs, industrie, ontspanning, wonen, werken… broederlijk samen. Inventiviteit en ondernemerschap maken van de wereld een betere plaats; slimme uitvindingen verhelpen de problemen van deze tijd. Een revolutie door evolutie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s