Bezoek IABR: Urban by Nature

‘Weaving BrabantStad’. In de tentoonstelling toont een tapijt hoe nieuwe ruimtelijke koppelingen het ‘tapijtlandschap’ van Brabant kunnen versterken.

‘Weaving BrabantStad’. In de tentoonstelling toont een tapijt hoe nieuwe ruimtelijke koppelingen het ‘tapijtlandschap’ van Brabant kunnen versterken.

Net als de rest van Vlaanderen staat de Kempen voor grote ruimtelijke uitdagingen. Denk aan de druk op de open ruimte, de verdichtingsdruk met appartementisering van de dorpskernen, de mobiliteitsproblemen en het energie- en voedselvraagstuk. Hoe wil de regio zich hierin positioneren? Het lijkt van belang met verschillende sectoren tot een geïntegreerde landschapsvisie te komen. Ontwerpend onderzoek kan worden ingezet om een visie te ontwikkelen en nieuwe allianties te smeden. Om zo de stedelijke omgeving, het watersysteem, natuurlijke structuren en het agrarisch gebied beter te verbinden in het landschap. Tijdens ons Landschapslab in 2013 presenteerden we een eerste aanzet tot ontwerpend onderzoek, om op zoek te gaan naar een integraal denken over de regio. Dit jaar gaan we verder op zoek naar het antwoord op deze vragen.

Op woensdag 18 juni brengen we binnen ons traject Landschap een bezoek aan de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam (IABR). We bezoeken hier een conferentie waar ontwerpend onderzoek naar onze buurregio BrabantStad, aan de Nederlandse zijde van de grens, wordt gepresenteerd en als uitgangspunt wordt genomen voor verdere visievorming en beleidsontwikkeling. Ook bezoeken we de tentoonstelling met 96 innovatieve projecten waarbij landschap en stedelijkheid worden verbonden. Joachim Declerck van Architecture Workroom Brussels geeft ons duiding vanuit de Vlaamse context. Op de heen- en terugreis gaan we in gesprek over onze eigen regio.

  • Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Tot uiterlijk 9 juni kunt u zich nog inschrijven via het online formulier.

IABR
De IABR behandelt in 2014 een thema dat bijzonder goed aansluit bij de vraagstukken van het landschap in de Kempen. De Biënnale met het thema URBAN BY NATURE kijkt vanuit het perspectief van de landschapsarchitectuur naar wat stad en stedelijkheid is. Steeds meer mensen wonen in de stad, maar waar wonen ze precies? Het antwoord is: lang niet alleen maar in compacte binnensteden, maar in grote uitgestrekte stadslandschappen, zo ook in Vlaanderen. Stad en landschap vloeien steeds meer in elkaar over en daarom onderzoekt de IABR 2014 de relatie tussen stad en natuur. In de tentoonstellingen in de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam presenteert de IABR 96 concrete en innovatieve projecten.

BrabantStad+
Tijdens de IABR worden verschillende subprojecten en conferenties georganiseerd. Wij bezoeken op 18 juni de conferentie BrabantStad+. Hierin staan de resultaten centraal van het ontwerpend onderzoek dat in het kader van het IABR–Projectatelier BrabantStad is uitgevoerd door Architecture Workroom Brussels, Floris Alkemade en LOLA Landscape Architects. Ruimtelijke ordening in Noord-Brabant heeft altijd ingezet op de versterking en verbetering van de stedelijke omgeving, het watersysteem en het agrarisch gebied als drie gescheiden werelden. Hierdoor ontbreekt zowel een ruimtelijke als een economische samenhang. Het lijkt verstandiger nu in te zetten op de verbinding en de nabijheid van deze werelden, dan op een verdere gescheiden versterking van stad, natuur en landbouw. Om de kwaliteiten en het potentieel van het Brabants ondernemers- en woonlandschap te versterken, moet er ingezet worden op de herontwikkeling van het typische ‘tapijtlandschap’: nieuwe economische dragers rond kwalitatief wonen, landschappelijk recreëren en innovatief ondernemen moeten verbonden worden aan de wateropgave. Zes testgebieden demonstreren deze nieuwe ruimtelijke koppelingen. Na de presentatie van het ontwerpend onderzoek naar de regio gaan experten en betrokkenen in gesprek over manieren waarop deze resultaten kunnen worden ingezet voor verdere visievorming en beleidsontwikkeling voor de regio Brabant(Stad).

Programma uitstap AR-TUR
Datum:
18 juni 2014
Tijden: 
08.00 uur Vertrek van de bus vanuit Turnhout
10.00 uur Aanvang BrabantStad+ Dag
13.00 uur Lunch
13.30 uur Bezoek tentoonstelling met toelichting door ontwerpers
15.00 uur Mogelijkheid tot bezoek tentoonstellingen of andere activiteit van de IABR op eigen gelegenheid. Kijk voor meer info op www.iabr.nl.
17.00 uur Vertrek van de bus richting Turnhout
19.00 uur Aankomst in Turnhout.
Kosten: €15 incl. 21% btw (€12,40 excl. btw). Inbegrepen zijn de busrit, conferentie, lunch en bezoek tentoonstelling.
Aanmelden: U kunt zich nog aanmelden tot uiterlijk 9 juni via het online inschrijfformulier. Na inschrijving ontvangt u een e-mail met informatie over de betaling.

BrabantStad

Ontwerpend onderzoek Projectatelier BrabantStad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s