Lezing Équipe voor architectuur en urbanisme

Interieur_ProyectoRoble_Equipe

Proyecto Roble. Foto: René de Wit

VERSLAG – Op donderdag 11 september gaven Daniëlle Segers en Huib van Zeijl van Équipe voor architectuur en urbanisme een lezing in de reeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur. Deze lezingenreeks over duurzaam ruimtegebruik wordt georganiseerd door Kamp C, provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, en AR-TUR, centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. Lees hieronder het verslag dat gespreksleider Peggy Totté schreef over de avond.

Basishouding als ontwerper
Bij de oprichting van Équipe in 2003 hebben Huib Van Zeijl en Daniëlle Segers bewust gekozen om te ontwerpen op alle schaalniveaus, van interieur tot stedenbouw. Zij worden graag uitgedaagd om te werken aan onmogelijke opdrachten, in een sterke samenwerking met andere ontwerpers en experten. Bovenal vinden ze het belangrijk om “gewoon lol in je vak” te hebben, juist ook in complexere opgaven met minder ruimte en ondanks het grote duurzaamheidsvraagstuk. Aan de hand van hun bekende project ‘Proyecto Roble’, en andere projecten, tonen ze wat ze dit kan betekenen in de praktijk.

Metrohalte Dijkzicht, Rotterdam
In een stedelijke omgeving tussen hoge gebouwen, zoals het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam, kreeg Équipe de opdracht om de mogelijkheden voor het publieke interieur van de metrohalte Dijkzicht te onderzoeken. Ze zochten hoe deze plek deel kan worden van het stedelijk weefsel. Het zichtbaar maken van de ondergrondse structuur en het openwerken van de metrohalte tot een stedelijk plein bleek een interessante insteek te zijn. Met dit ontwerp, waarbij met het verlaagde maaiveld ruimte en mogelijkheden werden gezocht onder de stadse drukte, werden andere partijen in de omgeving geïnteresseerd om mee te werken en kreeg het project een grotere meerwaarde voor de stad.

Tuin2_ProyectoRoble_Equipe

Proyecto Roble. Foto: René de Wit

Proyecto Roble
In 2006 werd Equipe gevraagd om een extreem duurzaam kantoorgebouw te ontwerpen voor een hoveniersbedrijf. Roble betekent ‘groeien als een eik’, en deze gedachte is tijdens het 6 jaar durende bouwproces gerespecteerd. De opdrachtgever had grote ambities, en heeft daarvoor ruim de tijd genomen. Kennis omtrent duurzaam en ecologisch bouwen moest nog worden opgebouwd, en het Bouwteam Plus (een samenwerking van 8 makers) werd uitgedaagd om innovatief te werk te gaan.

Het gebouw is een zeer aangename werkomgeving geworden waar de werknemers zich thuis voelen. Het goed gevoel is hier even sterk als de duurzaamheidsprincipes. Hiertoe heeft Equipe onder andere de principes van een ‘healing environment’ en uit de omgevingspsychologie toegepast. Elk gebruikt materiaal in het gebouw komt in aanmerking voor het ‘cradle to cradle’ principe. Zo is er heel bewust nagedacht en gekozen tot in het kleinste detail. Die ruimte voor vernieuwing werd niet gevonden in de standaard producten en aanbesteding in de traditionele bouwsector, maar in de open, multidisciplinaire samenwerking tussen de opdrachtgever, ontwerpende- en bouwende partijen.

Huis_Equipe

Foto: Sónia Arrepia

In Holland staat een Huis
Tot slot toont Equipe het ontwerp van een eenvoudig Hollands huis. Onder het motto ‘een beter milieu begint bij jezelf’ hebben ze de opdrachtgever meegenomen in het streven om bewuste en duurzame keuzes te maken inzake materiaal, lichtinval, technieken, … De opzet is zeker geslaagd op niveau van een private woning. In het debat na de lezing wordt vanuit het publiek wel de vraag gesteld waarom de architect zich heeft laten verleiden tot het ontwerp van een houten dak, “want hout hoort niet op een dak”. Huib en Danielle ‘bekennen’ dat ze hier om twee redenen een esthetische uitdaging zijn aangegaan. Het levert een rustig totaalbeeld met zo min mogelijk materialen in het exterieur; naast het hout alleen nog wit pleisterwerk, en daarmee wilden ze het huis onderscheiden van de andere huisjes met rode pannendaken.

Al met al heel pragmatisch te werk gaan: ”Hoe doen we dat in de praktijk?” en het integraal leveren van zo veel mogelijk intelligentie per kubieke meter is het devies van Équipe.

 

Datum: donderdag 11 september 2014
Locatie: Kamp C

Deze lezing is onderdeel van de reeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur. Klik op onderstaande banner voor een overzicht van de gehele reeks.

LessIsMore_banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s