Architectuurkaart de Turnhoutse School

dvdArchitectuurkaartTurnhoutseSchool_1 ArchitectuurkaartTurnhoutseSchool_2

In de ‘golden sixties’ kenden de Vlaamse steden een economische, demografische en culturele expansie. De laatmodernistische architectuur verscheen in het straatbeeld. Ook in Turnhout. Daar leverden verschillende architecten hun bijdrage: Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz. Hun werk staat bekend als ‘de Turnhoutse School’ en wordt tot het beste van de golden sixties in Vlaanderen gerekend. Belangrijk voorloper was Eugène Wauters, die in de jaren 1960 ook samen met de jongere architecten aan projecten werkte.

Renaat Braem was de eerste die in 1976 deze architecten in het tijdschrift ‘Openbaar Kunstbezit’ in één adem noemde. Daarop begon de term de Turnhoutse School te circuleren. Zoals de grootmeesters die hen inspireerden, hadden de Turnhoutse architecten elk hun eigen opvatting en stijl. Ze haalden de architectuurtijdschriften met moderne en goedverzorgde woningen. Maar ze ontwierpen samen ook grotere projecten, zoals de sociale woningbouw van de Parkwijk.

Deze architectuurkaart toont een selectie van projecten uit de publicatie ‘Architectuur in de golden sixties – De Turnhoutse School’, Yves De Bont & Francis Strauven (red.). Dit boek werd in 2012 door AR-TUR samengesteld, als catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Warande in Turnhout.

De kaart toont ook enkele woningen uit de film Huiselijk Modernisme (AR-TUR, 2009). Van elke architect van de Turnhoutse School portretteert de film een bijzondere woning. De bouwheren vertellen hoe ze tot moderne architectuur zijn gekomen en hoe ze hun woning ervaren.

GoogleMap_architectuurkaartTS

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s