Lezing RE-ST: De Winst van het Niet-Bouwen

de-winst-van-het-niet-bouwenVERSLAG – Op donderdag 6 november gaven Tim Vekemans en Dimitri Minten van RE-ST een lezing in de reeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur. Deze lezingenreeks over duurzaam ruimtegebruik wordt georganiseerd door Kamp C, provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, en AR-TUR, centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. Architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen lichten toe hoe zij op duurzame en innovatieve wijze omgaan met de schaarse ruimte. De gespreksleiders Peggy Totté en Els Nulens maakten een verslag van de lezing. 

RE-ST architecten openen hun lezing op een originele wijze met het gekende fragment uit ‘Man bijt Hond’ over hoe Eugène zijn auto (breedte 1m49) parkeert in een smalle garage van amper 1m55 en vervolgens in zijn living uitstapt. Deze oude man gaat heel bewust om met zijn ruimte, en gebruikt maximaal wat hij heeft. Deze eenvoudige levenshouding nemen ook Tim Vekemans en Dimitri Minten ter harte en vertalen ze in hun aanpak van bouwen en architectuur.

Winst van het niet-bouwen
In hun lopend onderzoek over de ‘Winst van het niet-bouwen’ onderzoeken ze – samen met de Onderzoeksgroep Arck UHasselt (Oswald Devisch), Fakton en Topotronic – op welke manier Vlaanderen en Nederland zich verder kunnen ontwikkelen. Er is nood aan 300.000 bijkomende woningen tegen 2030, zo stelt Vlaanderen, maar is er effectief zoveel bijkomend vastgoed nodig? Wat met de bestaande onderbenutte of leegstaande gebouwen? Zijn er andere vormen van ruimtegebruik of -beheer denkbaar? RE-ST architecten gelooft sterk in de evolutie ‘van hebben naar delen’, alsook ‘van consumeren naar participeren’. Dit leidt tot nieuwe ideeën over economie, waarin we onderzoeken welke ruimtes we kunnen delen (met parkeerplaatsen als een mooi voorbeeld), en waarin particulier bezit van een grond of woning niet langer het ideaalbeeld vormt. Hiertoe is meer meting en inventarisatie nodig van de ruimte die ons re-steert. Concreet werkt RE-ST aan enkele “overmaat-kaarten” als basis voor het invullen van onze behoeften binnen een gewenste ruimte-neutrale ontwikkeling.

Wat RE-ST ons te doen?
De zoektocht in hun onderzoek is nog niet uitgekristalliseerd, maar als architect hebben zij de voorbije jaren toch reeds aangetoond wat het niet-bouwen concreet kan inhouden en wat de meerwaarde hiervan kan zijn. In hun praktijk stellen zij zichzelf veel vragen, en onderzoeken zij in de eerste plaats hoe bepaalde ruimtebehoeftes op een andere niet-conventionele manier kunnen worden opgelost. Ze vertrekken van drie regels: 1) gebruik wat er is, 2) pas meervoudig ruimtegebruik toe, 3) indien bestaande ruimte niet voldoende, dan bouwen. Hierbij hanteren ze meerdere tactieken: anders gebruiken wat er al is, samen gebruiken, even gebruiken, anderen laten gebruiken of niet gebruiken.

‘Sometimes making nothing, leads to something’
Met hun praktijkvoorbeelden tonen Tim en Dimitri dat hun zoektocht naar het niet-bouwen (nothing) effectief tot interessante projecten (something) leidt. Hun voorstel voor het Klein Seminarie vormt hiervan het beste voorbeeld. Reeds in de architectuurwedstrijd stelde RE-ST vast dat de bestaande gebouwen een gigantische overmaat kennen en sterk onderbenut zijn. Vervolgens hebben ze onderzocht hoe de bestaande kapel en andere ruimtes op een interessante manier kunnen hergebruikt worden, hoe functies intern kunnen verschoven worden, hoe een vroegere inkom opnieuw zijn plaats kan opeisen, en hoe weinig ruimte tot uitbreiding eigenlijk nodig is. De opdrachtgevers waren gecharmeerd door deze voorstellen, en hebben RE-ST de kans gegeven om dit project uit te voeren.

RE-ST is een architectuurpraktijk opgericht in 2010 door Dimitri Minten en Tim Vekemans. RE-ST zoekt naar oplossingen voor relevante en complexe ruimtelijke vraagstukken. Via hun projecten en onderzoeksprocessen zoeken ze naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Dit leidt tot het formuleren van nieuwe uitdagingen en ontwerpopdrachten

Deze lezing is onderdeel van de reeks Less is More: minder ruimte vraagt om meer architectuur. Klik op onderstaande banner voor een overzicht van de gehele reeks. LessIsMore_banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s