Pop-up expo Wonen in Tilburg en Turnhout

Foto: Paul D'Haese

Foto: Paul D'Haese

Foto’s: Paul D’Haese

Aan de andere kant
Wonen in Tilburg en Turnhout in beeld

Tilburg en Turnhout hebben dezelfde zandgrond, dezelfde natuurlijke begroeiing, de mensen hebben een gelijkaardige inborst en hetzelfde geloof. Toch wonen we anders aan de andere kant van de grens. Voor architectuurcentra CAST (Tilburg) en AR-TUR (Turnhout) bracht fotograaf Paul D’Haese het wonen in beide steden op eigenzinnige wijze in beeld. Op 29 en 30 november toonde AR-TUR deze in de pop-up expo ‘Aan de andere kant: wonen in Tilburg en Turnhout in beeld’. Bekijk hieronder foto’s van de tentoonstelling (door Pieter de Ruijter) en lees het artikel dat in de Gazet van Antwerpen verscheen. 

hier wonen wij

Fotograaf Paul D’Haese kreeg de opdracht om zes typische, en juist atypische, woonomgevingen aan beide zijden van de grens vast te leggen: in Turnhout de sociale woonwijk Parkwijk, de in ontwikkeling zijnde Heizijdse Velden en de binnenstedelijke buurt Meuletiende, in Tilburg de hergestructeerde wijk Groeseind, de historische linten en de Vinexwijk Koolhoven. D’Haese keek met een onbevangen maar kritische blik naar onze gebouwde omgeving. Zijn beelden zijn geometrisch en verstild, en nodigen uit om beter te kijken. Wonen we echt zo verschillend?

Pop-up expo in woning Parkwijk Turnhout
Een weekend lang nestelt AR-TUR zich in een woning in de Parkwijk in Turnhout. Deze sociale woonwijk met bijzondere architectuur is een van de locaties die Paul D’Haese fotografeerde. Zijn beelden leiden u door de kamers van het huis. Ook presenteert AR-TUR een cahier en architectuurkaart Wonen in de Kempen. Rond de keukentafel gaan we in gesprek. De koffie staat klaar.

29 en 30 november, 12.00 – 17.00 uur
expositie, woning Elandersplantsoen 1, Turnhout. Zie het plan hieronder.

zaterdag 29 november, 14.00 uur
opening expo en presentatie Cahier en Architectuurkaart Wonen in de Kempen
er is gelegenheid om met fotograaf Paul D’Haese in gesprek te gaan.

zondag 30 november, 14.00 uur
rondleiding door de Parkwijk, met uitleg over de architectuur van de Turnhoutse School
rondleider: Yves De Bont, de auteur van de publicatie Architectuur in de Golden Sixties: de Turnhoutse School.
inschrijven voor rondleiding: via online formulier

Mogelijk gemaakt door de ondersteuning van huisvestingsmaatschappij de ARK.

Expo en reflectie in Tilburg
In Tilburg praten we naar aanleiding van de tentoonstelling verder, om zo nuance aan te brengen in het debat over het verschil tussen de Nederlandse en Vlaamse visies op woningbouw. CAST nodigt twee architecten uit: van beide zijden van de grens één. Allebei hebben ze ervaring met het werken in Nederland en Vlaanderen. In gesprek met elkaar en het publiek reflecteren zij op de verschillen en overeenkomsten. Wat kunnen Nederland en Vlaanderen van elkaar leren wanneer regelgeving, cultuur en esthetiek in woningbouw worden vergeleken?

Benieuwd naar de sprekers? Meer informatie en aanmelden: www.castonline.nl.

10 en 11 december, 12.00 – 17.00 uur
expositie in CAST mobiel, terrein Deprez, Lange Nieuwstraat 172-174
11 december, 19.00 – 21.00 uur
expositie en reflectie, Deprez gebouw, Lange Nieuwstraat 172-174

Paul D’Haese (1958) is fotograaf, bekend om onder meer zijn exposities Dagblind en Escapades. De fragmenten uit verstedelijkte gebieden die hij toont zijn strak, minimalistisch en bevreemdend.
www.pauldhaese.be

Locatie pop-up expo, Elandersplantsoen 1, Parkwijk, Turnhout:
elandersplantsoen1-01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s