Architectuurkaart Wonen in de Kempen

Architectuurkaart Wonen in de Kempen 1

Architectuurkaart Wonen in de Kempen 2

Deze architectuurkaart toont bijzondere, recente woongebouwen in een groot deel van de Noorder- en Zuiderkempen. Zowel individuele huizen als clusters van woningen in rijhuizen en grote appartementengebouwen. De geselecteerde projecten zijnvoorbeelden van geslaagde architectuur, waarvan een aantal gebouwen ook een extra verhaal vertelt over duurzaamheid, ruimtegebruik en vernieuwende woon(zorg)concepten.

De selectie kwam tot stand uit de reacties die we ontvingen na een oproep, aangevuld met de Jaarboeken Architectuur van het VAi en publicaties in onder meer het tijdschrift A+. De selectiecommissie maakte hieruit een keuze van 25 gebouwen.

Aan goede – maar ruimteverslindende – individuele projecten is er als vanouds geen gebrek. Collectieve woonprojecten, die zuinig omspringen met het grondgebruik, hebben we met zijn allen – opdrachtgevers, bewoners en ontwerpers – nog niet altijd goed in de vingers. Op deze kaart proberen we alvast een alternatief te tonen, met inspirerende, gerealiseerde gebouwen en gebouwclusters voor meer collectieve vormen van wonen. Al ziet de selectiecommissie dat de architectonische kwaliteit nog niet bij alle projecten helemaal goed uit de verf komt.

We hopen dat deze architectuurkaart zal bijdragen aan de inspiratie voor meer goede toekomstbestendige gebouwen in de regio. Het stemt alvast positief dat we op heel wat collectieve woongebouwen in aanbouw stuitten, waarvoor deze architectuurkaart net te vroeg kwam.

redactie en productie
Nele Coppieters, Evelien Pieters en Edith Wouters

selectiecommissie
Gideon Boie, BAVO
Yves De Bont, ondervoorzitter AR-TUR
Anne Malliet, Team Vlaams Bouwmeester
Peter Vanommeslaeghe, de ARK wonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s