CAHIER #2 Wonen

CAHIER #2 brengt verslag uit van het inspiratietraject wonen, dat AR-TUR voerde in 2014, met activiteiten die een blik wierpen op bestaande en toekomstige woonomgevingen in de regio.

Einde 2013 organiseerden we samen met architectuurcentrum CAST uit Tilburg een excursie langs drie woonomgevingen aan weerszijden van de grens. Zo wisselden we kennis uit over aspecten van collectieve woningbouw, over het handhavingsbeleid bij lintbebouwing en over woonwijken met wat de Nederlanders ‘particulier opdrachtgeverschap’ of ‘zelfbouw’ noemen. We vroegen daarom een Nederlands en een Vlaams verslaggever om hun kijk op de bezochte woonomgevingen met ons te delen. De excursie toonde verbazende tegenstellingen, maar ook meer overeenkomsten dan menigeen vooraf dacht.

AR-TUR en CAST gaven fotograaf Paul D’Haese de opdracht dezelfde Tilburgse en Turnhoutse woonomgevingen op zijn eigen wijze in beeld te brengen. Zijn verbeeldingen nodigen ons uit om beter te kijken. Ze komen los van hun context en vormen voer voor meer abstracte reflecties door een Nederlands-Belgisch observator.

We hernamen een deel van de prestigieuze tentoonstelling uit 2012 over de architectuur van de Turnhoutse School. In september 2014 was aan de Technische Universiteit in Eindhoven een vernieuwde versie van de tentoonstelling te zien. De woningen van de Turnhoutse School, zowel het huiselijke modernisme van de eengezinswoningen als de collectieve aspecten van de sociale woonprojecten, kunnen immers inspireren voor hedendaagse, toekomstbestendige woonomgevingen in Vlaanderen en Nederland. Maar ook de renovatie van de architectuur van de Turnhoutse School dient nader te worden onderzocht.

En dan was er meer lokaal nog het deeltraject GeWOONtebreker, waarin we samen met bewoners en vakmensen op zoek gingen naar uitgangspunten voor toekomstige woonvormen, die kansen bieden om meer mensen te huisvesten, en dit met behoud van open ruimte en met aandacht voor aspecten als woonkwaliteit, betaalbaarheid, mobiliteit en energie. Dit traject kwam tot stand op initiatief van de cultuurdienst van de gemeente Beerse, en in samenwerking met de Stadsregio Turnhout, Tri.zone en AR-TUR. Het traject resulteert in enkele principes en een heleboel ideeën en inzichten om wonen in de toekomst anders te benaderen.

AR-TUR blijft het denken over de toekomst van wonen en collectieve woonvormen ook de volgende jaren aanjagen in de Kempen. Ondertussen zetten we samen met de Stadsregio Turnhout concrete stappen om, met GeWOONtebreker als uitgangspunt, vanaf 2015 het woonbeleid in de regio hierop af te stemmen. Dit cahier toont alvast een tussenstand en nodigt ook u uit om mee te werken aan een blijvend aangename woonomgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s