Lezing Duurzame transformatie: Gebouw en landschap

Dinsdag 24 maart 2015 start de nieuwe lezingenreeks van Kamp C en AR-TUR: Duurzame Transformatie. De eerste avond heeft als thema Gebouw en Landschap. Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), Christophe Vandevoort (Ruimte Vlaanderen) en Ingrid Nij Bijvank-van Herel (Het Oversticht) spreken over de transformatie van landelijk erfgoed en de aanpassing van erven in het landschap. Ook presenteren we het CAHIER #3 Duurzaam Ruimtegebruik, het resultaat van de lezingenreeks in 2014. De avond vindt plaats bij Kamp C in Westerlo. 

Buurschap De Blokskens. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten

Buurschap De Blokskens, Zandhoven. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten

Ninke Happel is sinds 2007 architect-zaakvoerder van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten. Ze studeerde architectuur in Delft en omgevingspsychologie aan de KU leuven. Happel Cornelisse Verhoeven transformeerde in Nederland diverse boerenerven om nieuwe functies als zorgwonen te huisvesten. Het woonproject Buurschap de Blokskens in Zandhoven is op dit moment in aanbouw. Het monument bestaande uit een rij arbeiderswoningen en schuurtje uit 1842 kreeg een herontwerp met kleine nieuwe woongebouwen die in maat en schaal aansluiten. Het bureau zoekt in alle projecten de wisselende relatie tussen het landschap, de stad en haar architectuur. In de overlap van deze schaalgebieden zoeken ze een interventie die een logische relatie aangaat met de bestaande context van interieur, architectuur en stad. Ninke Happel spreekt over continuïteit en hoe minimale ruimtelijke interventies soms radicale effecten teweeg kunnen brengen.

Werksessie ervenconsulenten.

Werksessie ervenconsulenten.

Christophe Vandevoort is projectleider AGNAS (afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur) bij Ruimte VlaanderenIngrid Nij Bijvank-van Herel is tuin- en landschapsarchitect, werkzaam als ervenconsulent bij Het Oversticht in Overijssel, Nederland.

Zij spreken over ‘voorkantsturing’ bij ruimtelijke ingrepen op het platteland, waarvoor Het Oversticht een werkwijze heeft ontwikkeld. Ze zetten ervenconsulten in om onafhankelijk advies te geven en als spin in het web tussen initiatiefnemers, adviseurs, gemeenten en provincie te staan. De consulent richt zich op transformaties van erven, landgoederen en het buitengebied in brede zin. De interactieve, verbindende, werkwijze van de consulent wordt als zeer positief en doeltreffend ervaren. In mei 2014 werd deze aanpak via ontwerplabo’s getest op drie Vlaamse boerenerven, onder meer in Oud-Turnhout. De aanpak leverde snel mooie resultaten op en bracht ook een zekere dynamiek op gang. Ruimte Vlaanderen en Het Oversticht bekijken op dit moment de mogelijkheden om de kennisuitwisseling een vervolg te geven.

Praktisch
Locatie: Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo.
Datum: dinsdag 24 maart 2015
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Inkom: 5 euro, ter plekke te betalen
Reserveren: inschrijven via deze link.

Andere lezingen in de reeks: 

kaart transformatie web-1 kaart transformatie web-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s