Lezing duurzame transformatie: dorpskern

Dinsdag 21 april 2015 de tweede lezing in de reeks van Kamp C en AR-TUR: Duurzame Transformatie. De avond heeft als thema de dorpskern. Ward Verbakel (plusofficearchitects) en Berno Strootman (Strootman Landschapsarchitecten) spreken over beeldkwaliteit en participatie bij dorpskernvernieuwingen. De avond vindt plaats in de Warande in Turnhout. 

Foto: Dirk Lambrechts.

Foto: Dirk Lambrechts.

Ward Verbakel is mede-oprichter en partner bij plusoffice architects (Brussel). Het bureau groeide al snel uit tot één van de beloftevolle Belgische bureaus, met projecten in een brede waaier van ‘Landscape Urbanism’ en masterplanning tot residentiële en culturele architectuurprojecten. In het oog springende recente projecten zijn onder andere de masterplannen voor de dorpskernvernieuwing van Puurs, Lommel, Eeklo en Landen. Tijdens zijn lezing gaat hij in op de totstandkoming van deze masterplannen, waarbij participatie een belangrijk aandeel heeft.

Ward doceert stedenbouwkundig ontwerp aan KULeuven en daarvoor aan GSAPP, Columbia University, New York. Ook is hij voorzitter van de redactieraad van A+ Architecture in Belgium en curator van de tentoonstellingen Breuckland (VAI deSingel), BMA man of thoughts (Bozar) en Utopia (Museum M). Hij gaf lezingen aan ETH (Zurich), Cooper Union (NY), QLU (Australia), BUET (Bangladesh) and the Lahore arts council (Pakistan).

Dorpskern Zijtaart.

Dorpskern Zijtaart.

Berno Strootman is landschapsarchitect en directeur van Strootman Landschapsarchitecten in Amsterdam. Het ruimtelijk ontwerpbureau richt zich op alle schaalniveaus in zowel het stedelijk als het landelijk gebied. Ze bestrijken het hele vakgebied: van regionaal ontwerp tot tuin, van landelijk gebied tot stad, en van onderzoek tot realisatie. Regelmatig werkt het bureau samen met disciplines zoals ecologie, hydrologie, landbouw, civiele techniek, architectuur, planeconomie, verkeerskunde en cultuurhistorie. Ze nemen daarbij graag de rol op zich van ‘integrator’, vanuit een visie op het betreffende plangebied.

De afgelopen jaren heeft Strootman Landschapsarchitecten gewerkt aan een groot aantal transformatieplannen, in de stadsrand, in het landelijk gebied en in dorpen. Die plannen ontwikkelen ze steeds in nauwe samenwerking met bewoners, bedrijven, lokale overheden en andere betrokkenen. Tijdens de lezing presenteert Matthijs Willemsen een aantal van deze projecten, onder meer het prijswinnende plan voor het dorp Zijtaart.

Praktisch
Locatie: Tuinzaal, de Warande, Warandestraat 42, Turnhout.
Datum: dinsdag 21 april 2015
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Inkom: 5 euro, ter plekke te betalen
Reserveren: inschrijven via deze link.
Andere lezingen in de reeks: 

kaart transformatie web-1 kaart transformatie web-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s