Lezing duurzame transformatie: Verkaveling

Op dinsdag 26 mei vindt de derde avond plaats in de lezingenreeks van Kamp C en AR-TUR: Duurzame Transformatie. De avond heeft als thema de verkaveling. Marijn van de Weijer (ArcK, Universiteit Hasselt), Valerie Dewaelheyns (KU Leuven / kenniscentrum tuin+ Erasmushogeschool Brussel) en Bram Aerts (TRANS architectuur | stedenbouw) spreken over onderbezette verkavelingen, tuinen en eigendomsstructuren. De avond vindt plaats bij Kamp C in Westerlo.

Figure 5 MvdW - kopie

Marijn van de Weijer is architect (Technische Universiteit Eindhoven, 2005) en Master in Human Settlements (KU Leuven, 2009). Hij bestudeerde tijdens zijn doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven en Universiteit Hasselt (2014) transformatiestrategieën voor perifere woonwijken met vooral vrijstaande woningen. Hij onderzocht de onderbenutting van grote, vrijstaande woning in de bestaande verkavelingen. En keek naar mogelijke strategieën om de woningen te transformeren of de wijken te herschikken. Momenteel is Marijn postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Hasselt, Faculteit Architectuur en kunst, en bouwt onderzoek uit naar leegstand en herontwikkeling van industrieel erfgoed in perifere locaties.

Valerie Dewaelheyns werkt aan de SADL KU Leuven en bij het kenniscentrum tuin+ Erasmushogeschool Brussel. In haar doctoraatsonderzoek beschreef ze de potentie van de tuinen in Vlaanderen. Liefst 8 procent van de totale Vlaamse grondoppervlakte is tuin. Ondanks hun verscheidenheid in aanleg, gebruik en eigenaars delen ze enkele strategisch interessante eigenschappen, zoals de aanwezigheid van (groene) structuren en de ondersteuning van vele ecosysteemdiensten. Wat is de strategische waarde van de veelheid aan private tuinen in Vlaanderen? Hierover vertelt Valerie tijdens haar lezing.
Helaas is Valerie Dewaelheyns wegens omstandigheden verhinderd. Haar verhaal, dat ze ook toelichtte op de Plandag 2015 is hier online te lezen. 

TRANS2

Bram Aerts is partner van TRANS architectuur | stedenbouw. In samenwerking met architectenbureau Monadnock maakte TRANS een masterplan voor de Turnhoutse wijk Schorvoort. Als een van de Pilootprojecten Wonen van de Vlaams Bouwmeester onderzochten de ontwerpers samen met de publieke en private grondeigenaars hoe intensieve samenwerking tot een meerwaarde voor alle kan leiden. In de kaveloverschrijdende ‘grondcoalitie’ behoudt iedereen zijn eigen eigendom, maar worden de perceelsgrenzen tijdelijk ‘vergeten’ om tot een collectieve visie te komen die uiteindelijk een meerwaarde biedt voor alle grondeigenaren.

Praktisch
Locatie: Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo.
Datum: dinsdag 26 mei 2015
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Inkom: 5 euro, ter plekke te betalen
Reserveren: inschrijven via deze link.

WOONLABO
Deze lezingavond kadert in het WOONLABO waarin AR-TUR samen met de Stadsregio Turnhout zoekt naar woonconcepten die kansen bieden om meer mensen met behoud van open ruimte te huisvesten.

Andere lezingen in de reeks: 

kaart transformatie web-1 kaart transformatie web-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s