Woonlabo: Verkavelingsverhalen

Nieuwe wijk voor een dag. Foto’s: Bart Van der Moeren

Verkavelingswijken krijgen het vandaag zwaar te verduren. De dichtheid zou er veel te laag zijn, het woningaanbod te weinig gedifferentieerd, de openbare ruimte te schraal, de ecologische voetafdruk te hoog. Tegelijkertijd blijft de verkavelingswijk voor heel wat mensen de ideale plek om te wonen, net omdat het er rustig, groen en herkenbaar is. Kunnen we experimenteren met nieuwe, meer duurzame vormen van verkavelingen?   

De Universiteit Hasselt, AR-TUR en de Stadsregio Turnhout gaan samen met leden van de lokale GECORO’s en andere professionelen en bewoners uit de Stadsregio op zoek naar nieuwe woonvormen als alternatief voor de bekende verkaveling. Op een lege grond in het centrum van Beerse experimenteren we met ‘nieuwe’ verkavelingstypes als het hof, de toren en de tuinwijk. We zoeken naar de winsten die deze woonconcepten kunnen bieden.

In de media:

GECORO Workshop – maandag 31 augustus 2015 In een workshopavond onderzoeken en bespreken we vier nieuwe verkavelingsvormen. Bouwend en schuivend met schaalmodellen testen deelnemers of ze in deze nieuwe verkavelingsvormen zouden willen wonen? Of wat er zou moeten veranderen opdat ze zouden overwegen om te verhuizen? Aan het einde van de avond kiezen we één variant.
Zie foto’s van de workshopavond onderaan de pagina.

Nieuwe wijk voor een dag – zaterdag 5 september 2015 Op 5 september zetten we dit verkavelingstype op ware grootte uit op de lege grond, in Beerse Met een groep ‘bewoners voor een dag’ experimenteren we met deze nieuwe verkavelingsvorm. Wat zijn de winsten? Hoe zijn de woningen en tuinen van elkaar gescheiden? Hoe kunnen we de gedeelde ruimte vormgeven? Aan het eind van de namiddag is iedereen welkom om de nieuwe wijk voor een dag te komen bewonderen. De tijdelijke bewoners leiden u rond door hun nieuwe wijk en vertellen over de kansen en uitdagingen. En we gaan graag met u in gesprek. Zou u ook wel in zo’n nieuwe wijk willen wonen?

Praktisch
Maandag 31 augustus, 19 – 22 uur, workshop verkavelingsvormen, Beerse.

Zaterdag 5 september, 14 – 17 uur, workshop nieuwe wijk voor een dag, locatie Beerse bereikbaar via Boudewijnstraat bij nr. 44.
14u00 – 16u00  scenario-spel met bewoners voor een dag (inschrijven)
16u00 – 17u00  open deur met rondleidingen door de nieuwe wijk voor een dag
17u00                buurtfeest

Kader
Deze workshops zijn onderdeel van het Woonlabo, waarin de Stadsregio Turnhout, AR-TUR, Kamp C, de Universiteiten van Hasselt en Antwerpen samen experimenteren met nieuwe woon- en leefconcepten. Het project is een voortzetting van het traject geWOONtebreker dat op initiatief van de gemeente Beerse, en samen met AR-TUR , Tri.zone en de Stadsregio Turnhout, werd uitgevoerd in 2013 en 2014. De Universiteit Hasselt toont de resultaten van deze workshops in het najaar van 2015 bij het Vlaams Architectuurinstituut als een van hun Verkavelingsverhalen. De opgestarte verhalen worden in de loop van de tentoonstelling bijgeschaafd door experten en bezoekers.

WOONLABO_DEF-01

DEF_Digitale mailing_Woonlabo_footer

Workshop 31 augustus. Foto’s: Bart Van der Moeren


.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s