Lezing duurzame transformatie: Industriesite

Op dinsdag 22 september het vervolg van de lezingenreeks van Kamp C en AR-TUR: Duurzame Transformatie. Deze vierde avond had als thema de industriesite. Bert Dirrix (diederendirrix architecten en Spoorbouwmeester NL), Jelle Vandendriessche (projectontwikkelaar Re-Vive) en Marc Martens (procesbegeleider Turnova) spraken over herontwerp en ontwikkeling van industriële gebouwen en sites. De avond vond plaats in de Warande in Turnhout.

  • zie foto’s onderaan
Nedinsco_diederendirrix architecten - kopie

Herbestemde fabriek Nedinsco in Venlo door diederendirrix architecten.

Bert Dirrix is architect-directeur bij diederendirrix architecten en sinds januari 2015 Spoorbouwmeester van Nederland. Met zijn bureau diederendirrix architecten is hij al vele jaren actief in het herbestemmen van – vaak industriële – gebouwen en sites. Zijn eerste en nog steeds beeldbepalende herbestemmingsproject realiseerde hij in 1998. Een voormalig fabrieksgebouw van Philips in het centrum van Eindhoven verbouwde hij tot een multifunctioneel gebouw voor design, kunst, kennis en technologie: de Witte Dame. Dit was het startpunt van een omvangrijk oeuvre, met onder meer de herbestemming van de fabriek Nedinsco in Venlo tot woon- en werkgebouw en de verbouwing van een voormalige vliegtuighangar tot multifunctioneel school- en sportcentrum in Eindhoven.

Jelle Vandendriessche is projectontwikkelaar bij Re-Vive. Dit bedrijf voor projectontwikkeling zet specifiek in op de duurzame transformatie van oude industriële sites. Hiermee wil het bedrijf een antwoord bieden op een maatschappelijke vraag naar kwalitatieve en betaalbare woonbuurten, zonder de resterende groenruimte daarbij aan te snijden. Door industriële sites te hergebruiken wordt de druk op de schaarse open en groene ruimtes weggenomen. Bovendien krijgt het stedelijke weefsel een hernieuwde dynamiek, want vele oude sites genieten een centrale ligging.
Jelle Vandendriessche moest zich helaas wegens ziekte verontschuldigen. 

Marc Martens is architect en ruimtelijk planner en al vele jaren als procesbegeleider betrokken bij Turnova, de herontwikkeling van de voormalige Brepols-site in Turnhout. In dit proces is hij de bemiddelaar tussen de publieke en private partijen in de PPS-constructie waarin deze ambitieuze gebiedsontwikkeling tot stand komt. In het voorjaar 2015 zijn na vele jaren voorbereiding de werken aan Turnova gestart. Marc Martens vertelt meer over de plannen en het proces daarachter om een dergelijk omvangrijk en langdurig traject met vele betrokkenen succesvol te maken.

Praktisch
Locatie: Tuinzaal, de Warande, Warandestraat 42, Turnhout.
Datum: dinsdag 22 september 2015
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Inkom: 5 euro, ter plekke te betalen
Reserveren: inschrijven via deze link.
Andere lezingen in de reeks: 

kaart transformatie web-1kaart transformatie web-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s