Tentoonstelling: Dichter wonen, ruimer leven

WOONMODELLEN VOOR STADSREGIO TURNHOUT
Bezoekmoment/opening – donderdag 12 november – Vosselaar

Print

De tentoonstelling DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN brengt het resultaat van het ontwerpend onderzoek gevoerd door masterstudenten aan de opleiding architectuur van de Universiteit Antwerpen. Negen projecten tonen dat verdichting meer kan betekenen dan enkel een toename van de bewoning. Ze vertrekken vanuit de gezamenlijke ambitie om een meerwaarde te betekenen voor de kavel, de wijk en de regio. Onder andere het vormgeven van de leegte, nieuwe woonmodellen en collectiviteitswinsten veroorzaken deze meerwaarde. Een preview van de tentoonstelling was op de Dag van de Architectuur te bezoeken. Op 12 november om 19u00 is de uitgewerkte tentoonstelling te bezoeken tijdens het officiële bezoekmoment in de kerk Sint-Jozef-Arbeider in Vosselaar. Het onderzoek kadert in het WoonLabo waarin de Stadsregio Turnhout, AR-TUR, Kamp C, de Universiteiten van Hasselt en Antwerpen samen experimenteren met nieuwe woon- en leefconcepten.

Foto’s: Robbe Theunis

Demografische tendensen
Demografische prognoses voorzien een toename van het aantal huishoudens met 13% tegen 2030. Ook fenomenen als vergrijzing, verzilvering, migratie en gezinsverdunning vereisen nieuwe insteken in het huidige woningaanbod. Daarbij dringt een radicale koerswijziging zich op in de omgang met de open ruimte. Deze landschappelijke en demografische tendensen zijn ook te projecteren op het grondgebied van de stadsregio Turnhout. Ze vormen de concrete aanleiding voor het onderzoek van de masterstudenten.

De potentie van de leegte
Een gemene deler is dat elk ontwerp vertrekt vanuit de potentiële leegte. De gebouwen bepalen door ergens te staan ook steeds de ruimte eromheen. De toekomstwaarde van architectuur hangt sterk samen met de precisie waarmee het die leegte organiseert. Door lokaal te verdichten kan elders landschap toegevoegd of gevrijwaard worden.

DICHTER WONEN RUIMER LEVEN_analyse_UAntwerpen_WoonLabo

Winsten van collectiviteit
Elk project voorziet een uitbreiding op het huidige eenzijdig woningaanbod aanwezig op de sites. Nieuwe modellen bieden een alternatief voor de individuele woning op de individuele kavel, welke niet meer beantwoorden aan de hedendaagse maatschappelijke en demografische tendensen.

De negen projecten zoeken op verschillende schalen naar mogelijke collectiviteitswinsten. Het kan gaan van een gedeelde brievenbus tot integrale co-housing. Naast ruimtelijke, materiële en ecologische meerwaarde bevordert collectiviteit ook sociale interacties en een saamhorigheidsgevoel.

Praktische gegevens
Bezoekmoment/opening tentoonstelling DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN
Donderdag 12 november
Programma:
19u00 Opening deuren
19u30 Officiële verwelkoming door Stadsregio Turnhout en Universiteit Antwerpen
19u45 Toelichting studenten Universiteit Antwerpen
20u10 Afsluitend woord Stadsregio Turnhout
20u15 Ontdek de tentoonstelling
Kerk Sint-Jozef-Arbeider, Sint-Jozefstraat, 2350 Vosselaar

Bezoekmoment
De tentoonstelling is op 12 november geopend voor iedereen die interesse heeft. Let op: na het openingsmoment op 12 november zal de tentoonstelling niet doorlopend geopend zijn. Nadien zal deze tentoonstelling verder bezocht worden door inwoners, experts en beleidsmakers van de stadsregio. Met deze drie groepen wordt er aan de hand van workshops, die gebaseerd zijn op de resultaten van de tentoonstelling, gewerkt aan een andere mindset met betrekking tot wonen.

Kader
Deze workshops zijn onderdeel van het WoonLabo, waarin de Stadsregio Turnhout, AR-TUR, Kamp C, de Universiteiten van Hasselt en Antwerpen samen experimenteren met nieuwe woon- en leefconcepten. Het WoonLabo wordt ondersteund door Provincie Antwerpen en Wonen Vlaanderen. Het project is een voortzetting van het traject geWOONtebreker dat op initiatief van de gemeente Beerse, en samen met AR-TUR , Tri.zone en de Stadsregio Turnhout, werd uitgevoerd in 2013 en 2014.

flyer dichter wonen ruimer leven

DEF_WOONLABO_DEF-01

DEF_Digitale mailing_Woonlabo_footer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s