Beeldcolumn: landloperskolonie

Foto: Dries Luyten

Foto: Dries Luyten

Architectuur, of de gebouwde omgeving, is zo alomtegenwoordig dat we er geen oog meer voor hebben. Daar brengen we verandering in. Fotograaf Dries Luyten kijkt in opdracht van AR-TUR naar alledaagse situaties en brengt die in verband met actuele ruimtelijke thema’s. Deze beeldcolumn verscheen in de oktober in de Suiker

De vroegere landloperskolonie in Merksplas bestaat uit zo’n 600 hectare landschap met daarin één van de grootste strafinrichtingen in België en een centrum voor uitgeproduceerde sans-papiers. Er staan grote zwarte hekken rond dit deel van het domein. Rondom het gebouwencomplex ligt een volledig justitiedorp met onder meer cipierswoningen, een grote hoeve, een voormalig schooltje en een kapel. Het als landschap beschermde domein is omsloten door een ringgracht. Het landschap bestaat uit een rastervormig drevenpatroon, afgewisseld met akkers en weiden, met bossen en kleiputten.

In 2018 krijgen de kolonies van Wortel en Merksplas misschien een plaats op de Unesco World Heritage List. Op dit ogenblik werkt men nog aan de herbestemming van de beschermde gebouwen. Er zou ook verder nagedacht kunnen worden over nieuwe mogelijkheden die het domein als productief landbouwlandschap of alternatieve strafinrichting te bieden heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s