Tentoonstelling Verkavelingsverhalen

lowres_geknipt_de_brandtrap_transformeert_de_leegstaande_zolder_tot_autonome_studentenwoning_foto_oswald_devisch

De Universiteit Hasselt presenteert in deSingel de tentoonstelling Verkavelingsverhalen. Deze brengt experimenten in beeld om een breed debat op te starten rond de toekomst van de Vlaamse verkavelingswijk. Een van de verhalen die hier worden gepresenteerd is het project Nieuwe wijk voor een dag dat de UHasselt, Stadsregio Turnhout en AR-TUR in het najaar van 2015 organiseerden in Beerse als deel van het WoonLabo. De tentoonstelling Verkavelingsverhalen is nog tot 10 januari 2016 te bezoeken in deSingel.

Verkavelingswijken krijgen het vandaag zwaar te verduren. De dichtheid zou er veel te laag zijn, het woningaanbod te weinig gedifferentieerd, de openbare ruimte te schraal, de ecologische voetafdruk te hoog. Tegelijkertijd blijft de verkavelingswijk voor heel wat mensen de ideale plek om te wonen, net omdat het er rustig, groen en herkenbaar is. Dit sluit niet uit dat verkavelingsbewoners experimenteren met collectieve woonvormen, kleinschalige bedrijvigheid, het samen opwekken van hernieuwbare energie of waterzuivering op schaal van de wijk.

De tentoonstelling ‘Verkavelingsverhalen’ grijpt deze experimenten aan om een breed debat op te starten rond de toekomst van de Vlaamse verkavelingswijk. De expo presenteert de eerste resultaten van dit onderzoek als een reeks collectieve verhalen. Elk verhaal begint met een toekomstbeeld uitgedacht door een bewonersgroep, een organisatie, een gemeente of een groep studenten. Dit beeld wordt vervolgens hoofdstuk per hoofdstuk bijgeschaafd door juristen, economen, ontwikkelaars, architecten, ruimtelijk planners, bewoners, natuurbeheerders,…. Ook de tentoonstellingsbezoeker kan op deze verhalen reageren en zo mee schrijven aan één van dé ruimtelijke uitdagingen van de komende jaren.

Te bezoeken in deSingel in Antwerpen van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur en bij avondvoorstellingen, gesloten op maandag, dinsdag en feestdagen

productie: Vlaams Architectuurinstituut, deSingel internationale kunstcampus
curatoren: Oswald Devisch (hoofddocent Universiteit Hasselt) en Stefan Siffer (Vlaams Architectuurinstituut)
Gebaseerd op onderzoek Verkavelingsverhalen/Tales of the alotment, Faculteit Kunst en Architectuur, UHasselt, met onderzoekers Oswald Devisch, Barbara Roosen en Marijn van de Weijer www.verkavelingsverhalen.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s