DI 10/5 – LEZING 3 IN REEKS BOUWSTENEN VOOR EEN NIEUWE WOONCULTUUR

image002 (1)

Op dinsdag 10/5 verwelkomen we graag Michiel Verhaegen van osar architecten en Caro Van Dijk tijdens de derde lezing in de reeks met als thema ‘Wonen in een zorgende omgeving’. 

Schrijf u hier in

Over het rusthuis van de toekomst en kleinschalig wonen voor ouderen
Als niemand in een rusthuis wil wonen, waarom bouwen we er dan nog? Wanneer 65-plussers bevraagd worden over hoe zij een mogelijke verhuis naar een woonzorgcentrum zien, dan is het antwoord zeer somber. Te vaak wordt huisvesting voor mensen die ouder worden, voor wie chronische zorg nodig heeft of een beperking heeft, pejoratief bekeken. Misschien is dat niet helemaal ten onrechte. Wat zijn de redenen voor dit negatieve beeld? Michiel Verhaegen licht verschillende redenen toe en formuleert mogelijke antwoorden. 

Michiel Verhaegen is architect bij osar en is initiatiefnemer van Astor, het Pilootproject Zorg dat in Geel gerealiseerd wordt.

image002 (1)

(c) osar

Over woonzorg in Japan
Caro Van Dijk Architectuur initieerde het onderzoek Koreisha over woonzorgtypologieën voor ouderen in Japan.  De toenemende vergrijzing in Japan en de geringe rol van de overheid in de woonzorg vormen de aanleiding voor interessante initiatieven vanuit de markt en de samenleving. Het bureau heeft interviews afgenomen van Japanse en Nederlandse architecten en onderzoekers over hun visie op woonzorg en de rol van de architect in de ontwikkeling hiervan.

Caro Van Dijk werkt als architect en onderzoeker,  en is ontwerpdocent aan de TU Delft. Duurzaam bouwen en ontwerpen voor ouderen hebben haar bijzondere interesse. Gezonde gebouwen ontwerpen die in (meer dan) hun eigen energie behoefte kunnen voorzien, maar ook in bredere zin inspelen op maatschappelijke behoeften. 

koreisha1

(c) Koreisha


Tim Vekemans (RE-ST architecten) modereert de avond.

Praktisch
Locatie: Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo)
Datum: dinsdag 10 mei 2016
Tijd: 20.00 – 22.15 uur
Inkom: 5 euro
Reserveren: via deze link
Volgende lezing in de reeks: di 14/6 Wonen in een gedeelde omgeving. 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s