Cultuurhuis de Warande renoveert de schouwburg en zijn toneeltoren

Schermafbeelding 2016-05-04 om 16

Het sluitstuk van de verbouwingen in de Warande starten. Architects in Motion ontwierp de renovatie en uitbreiding van de Schouwburg. Architecten Bart Janssens en Luc Vanhout lieten zich in hun ontwerp bijstaan door architect Paul Schellekens om de oorspronkelijke geest van het opmerkelijk en uniek architectuurverhaal te vrijwaren.

De laatste vijftien jaar werd de Warande onder impuls van de provincie Antwerpen grondig vernieuwd met de bouw van een extra podiumzaal, de Kuub, die opende in 2005. Van 2010 tot en met 2012 werd de publiekscirculatie herdacht, wat een nieuwe hal, een café en een mooie Expozaal tot gevolg had. Op 1 augustus 2016 start het laatste deel: de renovatie van de Schouwburg en zijn toneeltoren.

De Schouwburg werd veertig jaar geleden in gebruik genomen. Sindsdien werd hij op een paar kleine aanpassingen na nooit uitvoerig gerenoveerd. De tijd heeft niet stilgestaan en het gebouw moet aangepast worden aan de huidige wetgeving, comfort en veiligheidseisen. Bovendien is het een grote wens van de Warande om het speelvlak significant uit te breiden. Zo kunnen grote internationale producties gemakkelijker ontvangen worden.

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft beslist om de bouwwerken bij de renovatie van de Schouwburg te gunnen aan Heijmans Bouw nv uit Bilzen. Later worden nog andere werken uitgevoerd voor de theatertechnieken, nieuwe stoelen, theaterdoeken en dimmers. Het totale budget van de verbouwing bedraagt zo’n 14,5 miljoen euro.

De renovatie impliceert dat de Schouwburg ruim twee jaar gesloten zal zijn: van 1 augustus 2016 tot 1 september 2018. Dat betekent niet dat het provinciaal cultuurhuis zijn deuren zal sluiten, integendeel zelfs. Er wordt namelijk ingezet op een aantal alternatieven:
• de Kuub, Expozaal en andere ruimten worden intensief benut;
• er worden festivals en voorstellingen georganiseerd op verrassende locaties;
• er worden tickets verkocht voor voorstellingen van collega cultuurhuizen. Als die verder weg liggen legt de Warande bussen in.

En ook wij van AR-TUR blijven natuurlijk verder werken en architectuuractiviteiten inplannen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s