AR-TUR start KEMPENLAB

KEMPENLAB__koloniewortel_vzwkempenslandschap_viaerf-goedbe-copy (1)

AR-TUR ontvangt in het kader van het Kunstendecreet van de Vlaamse Overheid ook de komende jaren een werkingssubsidie voor onze structurele werking. Vanaf dit najaar start AR-TUR met het KEMPENLAB, een experimenteerplek voor ruimtelijke uitdagingen in de Kempen. 

KEMPENLAB

In het KEMPENLAB besteden we via acht cases aandacht aan actuele en urgente uitdagingen als wonen, vergrijzing of mobiliteit om de kwaliteit van de gebouwde en de open ruimte in de regio te verhogen. Elk half jaar strijken we neer op een specifieke locatie in de Kempen, waar de uitdagingen zich stellen.

Door met AR-TUR de Kempen in te trekken kunnen we nog beter de hele regio betrekken en een impact uitoefenen op de ruimtelijke kwaliteit. In het laatste jaar confronteren we de cases met elkaar in een afsluitend traject en maken we een roundup van het geheel.

DW3B2312 kopie

Foto: Bart Van der Moeren

Case 1: Gevangen in een beschermd landschap

De eventuele erkenning van de Kolonies als UNESCO-werelderfgoed brengt heel wat vragen met zich mee. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de bestaande gevangenissen een plaats geven binnen de toekomstvisie voor de Kolonies?  In een eerste case in het KEMPENLAB denken we samen met BAVO na over het penitentiair erfgoed. Deze case gaat van start in het najaar van 2016. In juni schreef Gideon Boie van BAVO al een opiniestuk in de Standaard over de thematiek.

KEMPENATLAS

De basis voor het KEMPENLAB is de KEMPENATLAS. Dit project is in volle gang. AR-TUR nam het initiatief voor dit project dat de ruimtelijke kwaliteiten van de Kempen helder in kaart brengt met een boek en een tentoonstelling. Op dit moment werken we aan de samenstelling van het boek en de tentoonstelling met Maarten Van Acker van de Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande, Uitgeverij Public Space, fotograaf Filip Dujardin, cartografen van MUST stedebouw, grafisch vormgever Rene Tichelaar, auteur Leen Huet en meer dan twintig essay-auteurs.

In het najaar van 2017 is de tentoonstelling Kempenatlas te zien in de Warande. Dan presenteren we ook het boek.

MEEDOEN?

Om de projecten KEMPENATLAS en het KEMPENLAB tot een succes te maken, zijn we op zoek naar relevante cases, interessante samenwerkingen en aanvullende financiële ondersteuning. Meer weten? Neem contact met ons op via info@ar-tur.be.

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_051

Foto: Pieter de Ruijter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s