publicatiereeks CAHIER

Sinds 2013 maakt AR-TUR de reeks CAHIER, een reeks thematische publicaties met verslaggeving van onze activiteiten, verzamelde inzichten en kritische reflecties. Tot nu verschenen negen edities.

CAHIER9_Wijkmotor_AR-TUR

CAHIER #9
Wijkmotor, Kempenlab 2019

Verslag van het Kempenlab Wijkrenovatie, over de zoektocht naar een integrale aanpak van sociale woonwijken met erfgoedwaarde. Vanuit de expertise rond Kempense projecten uit de golden sixties selecteerden we twee wijken met een hoge erfgoedwaarde op basis waarvan we in het Kempenlab kennis opbouwden: Egelsvennen in Mol en de Parkwijk in Turnhout. Het traject resulteerde in een werkmodel met aanbevelingen, dat aanknopingspunten biedt voor een toekomstgerichte aanpak: de Wijkmotor. AR-TUR werkt in dit Kempenlab met onder meer de sociale huisvestingsmaatschappijen de Ark en de Molse Bouwmaatschappij en de Provincie Antwerpen.

2019 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€5)

ar-tur cahier 8 cover web

CAHIER #8
Landschap van kerken, Kempenlab 2019

Verslag van het Kempenlab over hoe de toekomst van kerkgebouwen in een niet-stedelijke context vorm te geven – tussen affectieve en gebruikswaarde. Hoe kunnen we kerkgebouwen transformeren op een waardevolle manier voor en met de omgeving, en wat kunnen we daarbij leren uit onderzoek en gerealiseerde en lopende initiatieven? Het resultaat is een reeks aanbevelingen voor beleidsmakers als ook voor de aanpak van concrete herbestemmingstrajecten. Het Kempenlab organiseerde AR-TUR samen met KU Leuven, parochie Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand Den Hout, Erfgoed Noorderkempen en de gemeente Beerse.

2019 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€5)

ar-tur cahier wonen covers.indd

CAHIER #7
Gevangen in Open Landschap, Kempenlab 2017

Verslag van het eerste Kempenlab over de gevangenissen in het Kempense landschap. Een bont gezelschap van kabinetsmedewerkers, volksvertegenwoordigers, schepenen, gevangenisdirecteuren, welzijnswerkers, professionals, professoren, ontwerpers én gedetineerden ging samen in gesprek. Georganiseerd in samenwerking met BAVO/KU Leuven en Opleidingscentrum voor Penitentiair Personeel.

2018 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€5)

ar-tur cahier wonen covers.indd

CAHIER #6
WoonLabo

Hoe kunnen we in de toekomst anders wonen? En hoe krijgen we iedereen, jong en oud, mee in dit verhaal? Verslag van de het traject WoonLabo in 2015-2016, in samenwerking met de Stadsregio Turnhout, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt. Ook lees je over de lezingen in de reeks Bouwstenen voor een nieuwe wooncultuur. Die organiseerden we samen met Kamp C.

2017 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€5)

vooromslag #5

CAHIER #5
Duurzame transformatie

Verslag van de lezingenreeks over duurzame transformaties op diverse schaalniveaus: gebouw en landschap, dorpskern, verkaveling, industriesite en interieur. Hoe maken we de bestaande gebouwde omgeving geschikt voor de toekomst? Hoe blazen we nieuw leven in bestaande structuren? Elf architecten en planners vertellen hoe zij die veranderingsprocessen duurzaam vormgeven.

2016 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€13,08)

omslag #4_voorzijde_s

CAHIER #4
Architectuurkwaliteit en opdrachtgeverschap

Over de voortdurende zoektocht naar architectuurkwaliteit en de invulling van goed (publiek) opdrachtgeverschap. Met het verslag van een workshop over masterplannen, inspiratielezingen over scholenbouw en publiek opdrachtgeverschap, aangevuld met inspirerende projecten in de regio.

2015 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€14,91)

omslag #3_voorzijde

CAHIER #3
Duurzaam ruimtegebruik

Verslag van de lezingenreeks Less is More – minder ruimte vraagt om meer architectuur. Hoe kunnen we duurzaam en inventief omgaan met de schaarse ruimte? Hoe draagt goede architectuur hieraan bij? Zeven architecten presenteren hun visie op duurzaam ruimtegebruik.

2015 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€14,29)

Cahier 2_omslag

CAHIER #2
Wonen

Over het inspiratietraject wonen met activiteiten rond bestaande en toekomstige woonomgevingen in de regio. Met een excursie naar woonbuurten in Tilburg en Turnhout, een beeldessay door fotograaf Paul D’Haese en het traject GeWOONtebreker over de toekomst van het wonen.

2014 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€16,06)

Omslag_voorkant

CAHIER #1
Landschapslab: Nulmeting

Een ontdekkingstocht door de Noorderkempen op zoek naar een sterke regionale toekomstvisie. Met een beeldessay, presentaties van landschapsontwerpers, een visie voor de regio, verslag van een debatavond over de kracht van ontwerpend onderzoek, een verdiepend essay van architect-filosoof Gideon Boie en meer.

2013 / download pdf / bestel gedrukt exemplaar (€12,25)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s