WoonLabo: MIJN WIJK in Oud-Turnhout

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_011

Foto: Pieter de Ruijter

Hoe wonen we over 20 jaar? Samen met bewoners gaan Stadsregio Turnhout, AR-TUR, Kamp C en de Universiteit Hasselt in Oud-Turnhout op zoek naar de toekomst van de verkavelingswijk. Onder meer de vergrijzing en betaalbaarheid zetten bestaande verkavelingen onder druk. 

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_353

Foto: Pieter de Ruijter

Stadsregio Turnhout, AR-TUR, Kamp C en Universiteit Hasselt hebben samen met bewoners van de Teuntjeswijk in Oosthoven, gedroomd over wonen in de toekomst. In deze droomsessies werkten we met de centrale vraag: Hoe kan deze wijk zich aanpassen aan de noden en uitdagingen van de toekomt? Aan de hand van deze dromen, gaan we nu experimenteren met verschillende scenario’s om het klassieke verkavelingstype van de Teuntjeswijk te transformeren naar de actuele en toekomstige noden en behoeften. Samen met de lokale GECORO’S, andere professionelen en met bewoners uit de stadsregio, zoeken we naar de winsten die deze woonconcepten en de scenario’s kunnen bieden.

PROGRAMMA

Maandag 5 september: workshop MIJN WIJK ‘Samen toekomstscenario’s schrijven’
Deze avond verplaatsen we ons naar 2030. In de klassieke verkaveling in Oud-Turnhout moeten we 25% extra wooneenheden creëren om iedereen een plek te geven om in te wonen en te leven. Op een bestaande wijk in Oosthoven gaan we scenario’s uittesten. Al schetsend gaan we op zoek naar de beste manieren om extra woningen te bouwen zonder dat we inboeten aan kwaliteit van de woonomgeving.
Schrijf je in en denk mee over de toekomst van de verkavelingswijk.

19.00 uur – 22.00 uur, Zweepes Ven, Oud-Turnhout

Zaterdag 10 september: workshop MIJN WIJK ‘Samen bouwen aan een toekomstwijk’
Op 10 september nemen we de proef op de som en zetten we het favoriete scenario voor verdichting op ware grootte uit op het Teuntjesplein in Oud-Turnhout. Voor één dag bouwen we het plein in de Teuntjeswijk in Oosthoven om tot een nieuw woongebied.Deelnemers aan de workshop worden ‘bewoner voor één dag’ en zoeken samen naar de kwaliteit van wonen op dit plein. Hoe kunnen we het plein inrichten tot een kwalitatieve woon- en leefomgeving? Is dat wenselijk en haalbaar? Hoe gaan we om met private en publieke ruimte? Hoe ervaar je dit als bewoner?
Aan het einde van de namiddag is iedereen welkom om ‘MIJN WIJK’ te komen bewonderen. Om 16.00 uur is de officiële opening van deze ‘toekomstwijk voor één dag’. De tijdelijke bewoners leiden u dan graag rond en vertellen over de kansen en de uitdagingen.

Teuntjesplein ter hoogte van de Sint-Antoniusstraat 23, Oosthoven
14.00 uur: scenariospel met bewoners voor één dag (inschrijven nog mogelijk)
16.00 uur: officiële opening van de ‘Toekomstwijk voor één dag’ met rondleidingen

Dinsdag 25 oktober: Afsluitend debat
Op de debatavond bespreken we de resultaten van de activiteiten met bewoners en professionelen uit de stadsregio. Hoe wilt u wonen in de toekomst? En hoe kunnen we dit mogelijk maken?

20.00 uur – 22.00 uur, Zaal De Keyser, OC De Djoelen, Oud-Turnhout

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_348

Foto: Pieter de Ruijter

PRAKTISCHE INFORMATIE
Inschrijven: via stadsregioturnhout.be of via hanne.jacobs@stadsregioturnhout.be

Het WoonLabo is een project op initiatief van Stadsregio Turnhout in samenwerking met AR-TUR en Kamp C. In het WoonLabo organiseren we denkoefeningen rond nieuwe woon- en leefconcepten. Het WoonLabo wordt ondersteund door Provincie Antwerpen en Wonen-Vlaanderen.

Andere activiteiten in het WoonLabo:

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_026

Foto: Pieter de Ruijter

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s