Terugblik Woonlabo Mijn Wijk

Op zaterdag 10 september werkten we in Oud-Turnhout aan de toekomst van de verkaveling. Hoe wonen we in de toekomst? Op ware grootte bouwde het WoonLabo aan een wijk voor een dag op het Teuntjesplein. We werkten verder op de resultaten van de workshop van maandag 5 september. Op dinsdag 25 oktober bent u van harte welkom op het debat waarop we de resultaten bespreken met bewoners en professionelen uit de stadsregio. 

Workshop WoonLabo op het Teuntjesplein 10 september. Foto’s: Pieter de Ruijter

WoonLabo 10 september 2016 – Op zaterdag 10 september namen we de proef op de som. Het scenario dat tijdens het WoonLabo op maandag 5 september het meest in de smaak viel, werd op ware grootte uitgewerkt op het Teuntjesplein in Oud-Turnhout. Voor één dag bouwden we het plein in de Teuntjeswijk in Oosthoven om tot een heel nieuw woongebied. Alle bewoners werden ‘bewoner voor één dag’ en zochten samen naar de kwaliteit van wonen op dit plein.

Hoe kunnen we het plein inrichten tot een kwalitatieve woon- en leefomgeving? Is dat wenselijk en haalbaar? Hoe gaan we om met private en publieke ruimte? Hoe ervaar je dit als bewoner? Aan het einde van de namiddag was iedereen welkom om MIJN WIJK te komen bewonderen. Om 16.00 uur was de officiële opening van deze ‘toekomstwijk voor één dag’.

 

Workshop WoonLabo op 5 september. Foto’s: Pieter de Ruijter

WoonLabo 5 september 2016 – We katapulteerden onszelf naar het jaar 2030 en gingen aan de slag met de vraag ‘Hoe zie jij jezelf wonen in de toekomst?’. Eerder gingen we met enkele bewoners van een bestaande wijk in Oud-Turnhout in gesprek over hun toekomstdromen voor de wijk. Aan de hand van deze ideeën werkten we enkele scenario’s uit voor een bestaande wijk in Oud-Turnhout. Een divers publiek van ruim twintig deelnemers bestaande uit bewoners, architecten, schepenen, bouwontwikkelaars … kwam hier samen met ons over nadenken en experimenteren.

De avond startte met een korte inleiding door Hanne Jacobs van Stadsregio Turnhout over het doel van de workshop. Vervolgens nam Charlotte Ardui, alumna van de Universiteit Antwerpen, het woord. Voor haar afstudeerproject in 2015 onderzocht ze samen met collega-studenten manieren om verkavelingswijken te verdichten.

Na het lezingengedeelte gingen we aan de slag in groepen. Elke deelnemer kroop in de rol van een fictief persoon (bijvoorbeeld een ouder koppel, een jonge man). Vanuit die visie dachten de deelnemers na over de belangrijke aspecten in een verkaveling. Veel groen, veiligheid van de straten en flexibiliteit van woninggroottes waren enkele zaken die regelmatig aan bod kwamen.

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_007

Teuntjeswijk. Foto: Pieter de Ruijter

Daarna namen we de Teuntjeswijk in Oud-Turnhout onder handen. Ervan uitgaand dat we hier over vijftien jaar 25% extra woningen nodig hebben, dachten we na over alle mogelijkheden om meer woningen te realiseren. Hierbij vertrokken we vanuit vier mogelijke scenario’s: studio’s in tuinen, meervoudig wonen in diepe tuinen, splitsen van woningen en toevoegen van een woningen tussen bestaande woningen. Elke groep concentreerde zich op één scenario. Achteraf presenteerden de groepen dit aan elkaar . In het boeiende nagesprek ontstonden nieuwe, frisse ideeën waarna iedereen vol inspiratie naar huis ging.

Later volgt er een uitgebreider verslag van de workshops in ons CAHIER.

AANKOMEND PROGRAMMA 

Dinsdag 25 oktober 2016: MIJN WIJK afsluitend debat
Op de debatavond bespreken we de resultaten van de activiteiten met bewoners en professionelen uit de stadsregio. Hoe wilt u wonen in de toekomst? En hoe kunnen we dit mogelijk maken? Een debat over MIJN WIJK.

20.00 – 22.00 uur, Zaal De Keizer, OC De Djoelen, Oud-Turnhout

20160621_ar-tur_woonlabo-pastorie_048

Teuntjesplein. Foto: Pieter de Ruijter

PRAKTISCHE INFORMATIE
Voor deze activiteiten vragen wij vooraf in te schrijven via de website www.stadsregioturnhout.be, via mail hanne.jacobs@stadsregioturnhout.be of telefonisch via 0497 18 65 51.

Het WoonLabo is een project op initiatief van Stadsregio Turnhout in samenwerking met AR-TUR en Kamp C. In het WoonLabo organiseren we denkoefeningen rond nieuwe woon- en leefconcepten. Het WoonLabo wordt ondersteund door Provincie Antwerpen en Wonen-Vlaanderen.

DW3B0056 kopie

WoonLabo 2015 in Beerse. Foto: Bart van der Moeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s