KEMPENATLAS: werk in uitvoering!

DW3B2239 kopie

Foto’s: Bart Van der Moeren

TALKSHOW 15 NOVEMBER – Wat zijn de Kempen? Zijn bodem, zijn water, zijn velden, zijn wegen, zijn gebouwen, zijn bedrijvigheid, zijn mensen? Wat zijn de kwaliteiten van deze regio? De eigenheid en herkenbaarheid? De plekken en verhalen? 

AR-TUR brengt in de KEMPENATLAS de kwaliteiten van de Kempen helder in kaart. Samen met de Universiteit Antwerpen, Public Space, de Warande, Regionaal Landschap, cartografen van MUST, vormgever Rene Tichelaar, fotograaf Filip Dujardin, schrijfster Leen Huet en meer dan dertig auteurs die vanuit eigen expertise de historie en evolutie van de Kempen ontrafelen. 

Het boek en de bijbehorende tentoonstelling presenteren we in september 2017. Maar op dinsdag 15 november lichten we alvast een tipje van de sluier op. Dan komen de veertig makers van de KEMPENATLAS even achter hun werktafel vandaan om je meer te vertellen over het ‘werk in uitvoering’. Benieuwd naar wat dit ambitieuze project zal brengen? Kom dinsdag 15 november om 19u00 naar de Hoge Rielen in Kasterlee. Je bent van harte welkom.

DW3B2297 kopie

De KEMPENATLAS moet een standaardwerk worden waardoor toekomstige projecten zich kunnen laten inspireren. Juist nu een heleboel maatschappelijke uitdagingen als demografische samenstelling, energie- en voedselvoorziening het aanzien van de regio beginnen te veranderen.

Het boek wordt opgebouwd rond twaalf thema’s. Elk thema focust op een ruimtelijke eigenschap, een structurerend systeem, een representatief fenomeen. Elk thema vormt een kaartlaag. Elke kaartlaag wordt ondersteund door een essay van een betrokken expert. Daarnaast selecteren we twintig plekken of ‘cases’. Een plek kan een bijzondere plek binnen één bepaald systeem verduidelijken of net een generieke sample vertegenwoordigen, representatief voor het deelsysteem. Een beeldessay zal de atlas compleet maken.

Talkshow KEMPENATLAS: werk in uitvoering!

Dinsdag 15 november 2016

18u45 – 19u00
Ontvangst

19u00 – 20u00
Talkshow onder leiding van Toon Horsten.
Met een inleiding over AR-TUR: wat is de KEMPENATLAS?
Een gesprek over kaarten: Hoe maak je kaarten van een gebied dat niet bestaat?
Een gesprek over de historie van ‘aardverschuivingen’ in de Kempen.
En persoonlijke verhalen over de Kempen.

20u00 – 21u00
Napraten met een drankje en een hapje.

Toegang is gratis maar meld je komst via dit formulier.

Locatie: de Hoge Rielen, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee
De talkshow vindt plaats in het Tejater van domein de Hoge Rielen in Kasterlee. Vanaf het Onthaal van de Hoge Rielen aan de Molenstraat 62 is het nog 5 minuten stappen naar het Tejater.
Je kunt je wagen parkeren op Parking 1, gelegen naast het Onthaal.

Kom met de trein! De Hoge Rielen ligt op 2 km van treinstation Tielen. Na afloop van de avond zorgen wij dat je kunt carpoolen naar station Tielen (trein 21u14).

DW3B2096 kopie

2 Reacties op “KEMPENATLAS: werk in uitvoering!

 1. Ik las in Suiker (dat helaas in mijn op en top Kempense gemeente Zoersel niet te verkrijgen is) een artikel over de Antwerpse Kempenatlas. Ik hoop dat ook de Voor- en Noorderkempen daarin aan bod komen. Dat is een gebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Wommelgem, Wijnegem, Schoten, Brasschaat, Brecht, Wuustwezel, Kalmthout, Essen, Ekeren, Kapellen, Stabroek, Malle, Zoersel, Zandhoven, Ranst, Schilde. Uit ervaring weet ik dat zogenaamde kenners van de Kempen dat eens over het hoofd durven zien!
  Beste groeten
  Jan Vorsselmans, secretaris Vereniging van Kempische Schrijvers

  • Beste Jan,
   Inderdaad zal (het grootste deel van) het gebied dat u beschrijft mee worden genomen in onze Kempenatlas!
   Hartelijke groet,
   Evelien Pieters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s