Oog voor architectuur: verkaveling verdichten

Architectuur, stedelijkheid en landschap zijn alomtegenwoordig, maar we zijn ons vaak niet meer bewust van hun kwaliteiten of gebreken. Architect, schrijver en fotograaf Joep Gosen brengt daar verandering in. In opdracht van AR-TUR legt hij actuele ruimtelijke thema’s vast en vertelt zo iets over alledaagse situaties in de Kempen. Deze beeldcolumn verscheen in november in de Kempense cultuurkrant Suiker.

De na-oorlogse suburbanisatie en de daarbij horende leefstijl zorgt voor grote (ruimtelijke) problemen: lange files, hoge ecologische voetafdruk, grote onderhoudskost van infrastructuur, duur internet, te veel auto’s, …

Een duidelijk voorbeeld is de verkavelingswijk: een monofunctionele woonomgeving met (te) grote huizen op (te) grote kavels waarvan de kritische massa te klein is om aanspraak te kunnen maken op eender welke socio-economische faciliteit.

De foto toont twee woonhuizen in Valkenswaard. Deze werden door de eigenaars achterin hun lange, diepe en smalle tuin gebouwd. Daarna werden de kavels gesplitst en het oude huis vooraan de straat verkocht. Een van de oplossingen voor verkavelingswijken dicht bij de dorpskern zou een dergelijk bottom-up verdichten kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s