KEMPENATLAS: OPEN CALL VOOR KUNSTENAARS

kempen-collage_lr-01

Foto’s: Bart Van der Moeren

AR-TUR en de Warande nodigen kunstenaars uit een voorstel in te dienen voor een kunstwerk als deel van de tentoonstelling KEMPENATLAS. We dagen je uit om de Kempen op eigen wijze ‘in kaart’ te brengen. Geef je kijk op de identiteit en de ruimte van de Antwerpse Kempen.

  • Deze Open Call is inmiddels gesloten. Hier vind je de geselecteerde kunstenaars.

INTRODUCTIE AR-TUR EN DE WARANDE

AR-TUR is het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. AR-TUR streeft naar een zo groot mogelijke impact op de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving in de regio Kempen. AR-TUR zet het buitengebied midden in het architectuurdebat. De Antwerpse Kempen dient daarbij als dé experimenteerplek voor de rest van Vlaanderen. Met culturele programma’s brengt AR-TUR professionelen en maatschappelijke actoren betrokken bij ruimtelijke kwaliteit in gesprek, met elkaar en met de inwoners van de regio.

AR-TUR werkt vanuit cultuurhuis de Warande in Turnhout. De tentoonstelling KEMPENATLAS is een coproductie van AR-TUR en de Warande.

Het programma beeldende kunsten binnen het cultuurhuis de Warande brengt een divers aanbod van vier grote tentoonstellingen per jaar. Thematische groepstentoonstellingen worden afgewisseld met solo’s van jonge en gevestigde Belgische kunstenaars.

KEMPENATLAS

Het project KEMPENATLAS omvat een boek en een tentoonstelling. Het is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de Warande. Verder werken mee: Public Space (uitgever), MUST stedebouw (cartografie), Filip Dujardin (fotografie), Leen Huet (verhalen) en ruim 25 experts (essays). In september 2017 stellen we het boek en de tentoonstelling voor.

De Kempen zijn een regio in voortdurende transitie. Doorheen de geschiedenis werden allerlei ambities en grootschalige droombeelden op de zanderige heidegronden geprojecteerd. Vaak tabula rasa, met alle gevolgen van dien. Vandaag worden opnieuw ambitieuze projecties losgelaten op de regio. Om de historische fout van tabula rasa te vermijden, startte AR-TUR samen met de Universiteit Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete een project op dat net de eigenheid van Kempen in kaart brengt.

De Kempenatlas  brengt niet alleen een status questionis, maar schetst ook de totstandkoming van het Kempense landschap. Enkel wanneer we begrijpen hoe het landschap geëvolueerd is tot zijn huidige vorm, kunnen we argumenteren en reflecteren over zijn toekomstige verschijning. Daarnaast hebben boek en tentoonstelling  de ambitie om de uitdagingen van de regio te schetsen.

De Kempen zijn een breed begrip. We richten ons met dit project voornamelijk op de Antwerpse Kempen, omdat hier het sterkst de identiteit van de Kempen naar voren komt. Zo is bijvoorbeeld in de Limburgse Kempen eerder het ‘Limburg-gevoel’ groter, dan de Kempense identiteit. In de kaart en het essay over ‘grenzen’ besteden we uitgebreid aandacht aan de fluïde grenzen van de Kempen en de argumenten voor de specifieke keuze.

We zien dit ambitieuze project als de inhoudelijke onderlegger voor de publiekswerking met inspiratietrajecten die AR-TUR in samenwerking met diverse partners de volgende vijf jaar voert onder de noemer KEMPENLAB.

Voor meer informatie: zie bijlage met artistiek plan boek en tentoonstelling (op te vragen via info@ar-tur.be).

KUNSTOPDRACHT

De tentoonstelling KEMPENATLAS bestaat uit drie delen: het Kaartenmakersatelier, de Belevingsruimte waarin 20 exemplarische of juist uitzonderlijke plekken in de Kempen worden getoond en als derde deel de kijk van de kunstenaar. Voor deze kunstopdracht organiseren AR-TUR en de Warande deze open call.

SPEELVELD:
Breng de (Antwerpse) Kempen in kaart. Geef je kijk op de identiteit en de ruimte van de Antwerpse Kempen.
TOONLOCATIE:
De patio in de tentoonstellingsruimte van de Warande. Deze buitenruimte is door een grote glazen pui te bekijken vanuit de tentoonstellingszaal en van bovenaf vanuit de entree van de Warande. Ook kan de buitenruimte toegankelijk zijn voor bezoekers via de tentoonstellingsruimte. Zie de bijlage met tekeningen en foto’s (op te vragen via info@ar-tur.be).
LOOPTIJD:
Het werk wordt getoond tijdens de tentoonstelling KEMPENATLAS die plaatsvindt in de Warande in Turnhout van 14 september tot en met 19 november 2017.
VERGOEDING:
We hebben een artist fee beschikbaar van € 2500. Daarnaast is er een (beperkt) productiebudget beschikbaar voor aan te tonen productiekosten. Begroting bij te voegen bij voorstel.
INDIENEN VOORSTEL:
Stuur je voorstel naar info@ar-tur.be. Je voorstel bestaat uit max. 1 A4 tekst aangevuld met beeldmateriaal, samen met een begroting, een cv en portfolio (mag online).
JURY: 
De voorstellen worden beoordeeld door Edith Wouters en Evelien Pieters (AR-TUR), Annelies Nagels en Tom Viaene (de Warande), Maarten Van Acker (UAntwerpen), Joeri De Bruyn (Public Space uitgeverij) en Bas Van der Veken (Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete).
DEADLINE:
De deadline om een voorstel in te dienen is 20 februari 2017. De geselecteerde kunstenaar maken we bekend in de loop van maart 2017. Opening van de tentoonstelling is 16 september 2017.

MEER INFORMATIE

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Edith Wouters, artistiek coördinator van AR-TUR via edith.wouters@ar-tur.be.

Meer over de KEMPENATLAS lees je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s