Lezingenreeks Duurzame toekomst voor de Kempen

2009-09-19_116_ludo-verhoeven_lr

Foto: Ludo Verhoeven

Wat is de ruimtelijke staat van de Kempen? En wat zijn de uitdagingen voor een duurzame toekomst? Het nieuwe Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen schetst het kader voor ruimtelijke ontwikkeling in de komende decennia. Kunnen de Kempen opnieuw experimenteergrond zijn?

In deze lezingenreeks schenen we licht op vier thema’s: mobiliteit, energielandschappen, dorpsarchitectuur en open ruimte. AR-TUR en Kamp C openden hiermee het debat in de Kempen. Als opmaat naar de KEMPENATLAS die AR-TUR in september 2017 presenteert. De lezingen vonden plaats bij Kamp C in Westerlo.

Dinsdag 14 maart
NIEUWE KANSEN VOOR MOBILITEIT

De toekomst van de Kempen ligt in het slim uitbouwen en vervlechten van een fijnmazig mobiliteitsnetwerk. Een sterke rol voor het openbaar vervoer is essentieel, net als aandacht voor fietsverkeer. Hoe kan de Kempen uitgroeien tot een duurzame regio waar fiets en openbaar vervoer elkaar versterken en aanvullen?

Dirk Lauwers, Universiteit Antwerpen –KEMPENATLAS: verborgen schakels en nieuwe kansen
Kris Peeters, mobiliteitsdeskundige – de file voorbij
Stefan Bendiks, Artgineering – fietsinfrastructuur

Dinsdag 18 april
HERNIEUWBAAR ENERGIELANDSCHAP

De Kempense plassen, vaarten, grachten, uitgestrekte naaldbossen, turf-en sprietputten, steenbergen en mijninfrastructuur laten zien hoe we tot ver in de vorige eeuw in onze energiebehoefte voorzagen. In de 20e eeuw verminderde de zichtbaarheid van de energiewinning in het landschap, maar we staan opnieuw voor een grote verandering van ons energiesysteem. Hoe zal het Kempense energielandschap er in 2050 uitzien?

Ben Laenen, VITO – KEMPENATLAS: hernieuwbaar energielandschap
Boris Hocks, Posad – ruimte voor energie
Jasper Hugtenburg, H+N+S Landschapsarchitecten – landschap en energie

Dinsdag 16 mei
DUURZAME DORPSARCHITECTUUR

De huidige demografische en maatschappelijke uitdagingen van vergrijzing, mobiliteit en de negatieve impact van het verspreide wonen vragen om een alternatief. In de jumbofermette of het bescheiden appartementencomplex, dat menig Kempens dorpsplein ontsiert, is het gemeenschappelijke tot het uiterste minimum herleid. Dan bieden de talrijke micro-utopia’s in het Kempenland een betere inspiratiebron voor het samenwonen van de toekomst.

Koen Van Bockstal, Universiteit Antwerpen – KEMPENATLAS: thuis in de Kempen
Titia Hajonides en Sandra Schuit, Zijaanzicht.nl – dorp als daad
Ward Verbakel, plusoffice architects – kleinstedelijke project als slijpsteen voor stedenbouwkundige praktijk

Dinsdag 13 juni
VEERKRACHTIGE OPEN RUIMTE

Door de groei van landbouwbedrijven en het vertrek van andere zien we steeds verdere versnippering van het landschap.  Juist een samenhangende, veerkrachtige open ruimte garandeert kwalitatieve ruimte voor landbouw, natuur en water. Nieuwe denkkaders zoals kwaliteitsimpulsen en  knooperven waarbij de nieuwe bewoners zorg dragen voor het omliggende landschap, bieden kansen om van onderop de kwaliteit en vitaliteit van het buitengebied te verbeteren.

Eva Kerselaers, ILVO – KEMPENATLAS: aardverschuiving
Ines Van Limbergen, Regionaal Landschap de Voorkempen – van tuin tot erf naar landschap
Ruut van Paridon, Van Paridon x De Groot – knooperven, nieuw leven in het buitengebied

PRAKTISCH
Locatie: Kamp C, Britselaan 20, 2260 Westerlo

flyer_lezingenreeksKempen_1flyer_lezingenreeksKempen_2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s