10/9 Bezoek Architectenwoning Jozef Schellekens

20150627_architectuurtocht-de-Turnhoutse-School_040

Woning Jozef Schellekens

Op zondag 10 september is het Open Monumentendag én Dag van de architectuur. Architects in Motion bied je die dag de mogelijkheid de bijzondere woning van Jozef Schellekens in Turnhout te bezoeken. Een icoon voor modernistische architectuur in de Kempen.

Bezoek

Op zondag 10 september kun je de woning aan de Steenweg op Mol 66 in Turnhout bezoeken. Je dient je vooraf aan te melden voor een van de rondleidingen tussen 10 en 18 uur.

Met eventuele vragen over je bezoek op zondag 10 september kun je terecht bij Architects in Motion (info@architectsinmotion.be).

Wanneer je op een ander moment de woning Schellekens wilt bezoeken, kun je een groepsrondleiding boeken. Meer informatie hierover vind je hier.

Woning

Jozef Schellekens introduceerde in de jaren 1930 het modernisme in de Kempen en effende zo het pad voor het modernisme van de Turnhoutse School in de jaren 1960. Deze stroming wordt gekenmerkt door sobere en geometrische vormen waarin functie primeert. De woning die Jozef Schellekens voor zichzelf ontwierp, is inmiddels een beschermd monument. Het gebouw en het interieur zijn nog voor 95% in de originele staat.

Jozef Schellekens

Jozef Schellekens (1909-1963) groeide op in Turnhout en studeerde architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen met andere iconen uit de architectuurgeschiedenis zoals Renaat Braem, bekend van onder meer de Oudaan, en Léon Stynen die we kennen van bijvoorbeeld deSingel. In de zomer van 1933 studeerde hij af als eerste van de klas. In 1937 werd Jozef Schellekens benoemd tot provinciaal architect voor het Arrondissement Turnhout. In die functie ontwierp hij veel openbare gebouwen, zoals het openluchttheater Rivierenhof in Deurne en het strandgebouw aan de zwemvijver van het zilvermeer in Mol.

Praktisch

Locatie: Steenweg op Mol 66, 2300 Turnhout
Datum: zondag 10 september 2017
Tijd: 10u00 – 18u00
Toegangsprijs: gratis
Inschrijven: via online inschrijvingsformulier
Meer info: www.jozefschellekens.be
Dag van de Architectuur
/ Open Monumentendag / Erfgoed Noorderkempen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s