Kempenlab geselecteerd voor Internationale Architectuur Biënnale

KEMPENLAB_AR-TUR_synthesekaartKA_s

Het Kempenlab van AR-TUR is geselecteerd voor de Internationale Architectuurbiënnale van Rotterdam (IABR) in 2018 en 2020. De komende twee edities met het thema THE MISSING LINK vormen een tweeluik in Nederland en België. Het Kempenlab is samen met zo’n 40 innovatieve Nederlandse en Belgische praktijken geselecteerd uit maar liefst 170 inzendingen.

IABR 2018-2020

De curatoren van deze dubbele editie zijn Nederlands Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en de Belgische architect Joachim Declerck. Zij stellen dat onze huidige manier van leven, consumeren en produceren de draagkracht van onze planeet steeds meer op de proef stelt. Om de overgang naar een meer duurzame wereld mogelijk te maken, moeten we sociale, ruimtelijke en ecologische vraagstukken in een nieuw verband brengen. Zelden dient zich zo’n relevante ontwerpvraag aan.

IABR–2018+2020 onderzoekt hoe een effectieve ruimtelijke transformatie ingang kan vinden. Er is heel wat kennis over wat er fout gaat, maar inzichten over wat er moet gebeuren én hoe dat daadwerkelijk op alle schaalniveaus ingevoerd kan worden ontbreken. Dat is THE MISSING LINK.

De IABR organiseert de komende twee edities als één doorlopend proces. De biënnale van 2018 is een ‘werkbiënnale’.De editie van 2020 is meer op resultaat gericht. Kempenlab is geselecteerd als een van de innovatieve praktijken die mee in dit traject stappen.

Lees meer op www.iabr.nl.

Kempenlab

Kempenlab wil bijdragen aan het cocreatief ontwikkelen van een duurzame regionale visie op het vlak van energie, mobiliteit, natuur en wonen. Een visie gericht op acties en een handelingskader. Kempenlab gaat op zoek naar scenario’s, dynamieken en processen die de noodzakelijke ruimtelijke transitie mogelijk maken. De Kempen zijn onze experimenteerruimte.

Kempenlab brengt maatschappelijke actoren, ontwerpers, beleidsmakers, bewoners en gebruikers, geïnteresseerden en experten samen. Dit gebeurt via culturele activiteiten zoals lezingen, uitstappen, workshops, actie-onderzoek, ontwerpend onderzoek, filmvoorstellingen en meer. Kempenlab werkt verder op de inzichten uit de Kempenatlas die AR-TUR in 2017 presenteerde.

Partners

Voor het Kempenlab werkt AR-TUR samen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Rurant, de redacteurs van het Kempens Open Ruimte Platform (KORP). Verder zijn vele partners betrokken waaronder Provincie Antwerpen, Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, Universiteit Antwerpen, Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, steden en gemeentes en diverse burgerinitiatieven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s