Kempenlab 2: Landschap van kerken – Open Kerkendagen

Kerk in Den Hout door René Van Steenbergen. Foto: Olmo Peeters in opdracht van KU Leuven

Het tweede Kempenlab van AR-TUR gaat over de toekomst van kerkgebouwen. In samenwerking met de KU Leuven werken we rond de moderne zaalkerk in Den Hout (Beerse), een ontwerp van architect René Van Steenbergen. Tijdens de Open Kerkendagen op 2 en 3 juni 2018 kun je als aftrap van het Kempenlab een expositie van studentenwerk komen bekijken.

Tentoonstelling 2 en 3 juni 2018

Twintig masterstudenten van de KU Leuven onderzoeken het toekomstpotentieel van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkerk in Den Hout vanuit een ontwerpmatig perspectief: hoe kan deze (voormalige) religieuze infrastructuur een blijvende rol spelen als sociaal, cultureel en ruimtelijk ankerpunt? Of anders gesteld : hoe kan een kerk weer een kern worden?

Je bent van harte welkom om de kerk en de tentoonstelling te komen bekijken.

Vernissage
Vrijdag 1 juni om 18.00 uur

Tentoonstelling
zaterdag 2 juni, 10.00 – 17.00 uur
zondag 3 juni, 10.00 – 16.00 uur

O.L.V-kerk, Schransdriesstraat 51/1, 2340 Den Hout (Beerse)

KU Leuven (Sven Sterken, Nicole Fröhlich, Karen Kesteloot en Eva Weyns), met medewerking van de Kerkfabriek van de O.-L.-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk te Beerse en AR-TUR.

De toekomst van kerkgebouwen

In België zijn steeds meer parochiekerken onderbenut. Vooral in de stadsrand en op het platteland, waar in de naoorlogse periode (na 1945) nog heel veel kerken gebouwd zijn.

De vraag naar het toekomstige gebruik van de kerkgebouwen is onvermijdelijk, maar het antwoord ontstaat meestal op praktische of economische gronden. Onderbenut blijven de architecturale kwaliteit, de mogelijkheden van de ruimte en de sociale relevantie van het kerkgebouw: wat is zijn rol in de wijk of het dorp?

In Kempenlab 2 ‘Landschap van kerken’ willen we die aspecten van de (naoorlogse) kerkgebouwen belichten. Samen met directe belanghebbenden, ontwerpers en experten gaan we in het najaar op zoek gaan naar een toekomst voor het kerkgebouw.

Kerk in Den Hout

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkerk in Den Hout is een grote zaalkerk die naast de grote gebedsruimte ook een winterkapel met binnentuin bevat.

De architect is René Van Steenbergen (°1911-1995). Zijn oeuvre telt niet minder dan 800 gebouwen, waarvan zo’n 20 kerken, veelal in de Kempen. Zijn gebouwen, en zijn kerkgebouwen in het bijzonder, hebben vorm gegeven aan het dagelijkse leven van verschillende generaties Kempenaren.

De kerk in Den Hout is nog volop in gebruik als gebedshuis. Welke rol kan deze kerk blijven spelen, ook op langere termijn? Hoe kan de relatie tussen kerkgebouw en omliggende wijk worden versterkt?

Olmo Peeters - René Van Steenbergen - OLV Altijddurende Bijstand - Beerse - LR 10

Kerk in Den Hout door René Van Steenbergen. Foto: Olmo Peeters in opdracht van KU Leuven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s