AR-TUR in Opdracht: ontwerper wandeling Retie geselecteerd

Boeren langs de Grote Gracht_Colateur zitelement (Serge Schoenmaker)

Zitelement, Boeren langs de grote gracht. Ontwerp: Serge Schoemaker Architects

Serge Schoemaker Architects is de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de wandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’ in Retie. AR-TUR begeleidde de gemeente Retie bij het selectietraject. We lanceerden een Open Call om infrastructuurelementen te ontwikkelen die de geschiedenis van het landschap rond de Colateur vertellen.

Liefst 24 ontwerpteams dienden een voorstel in. De jury selecteerde na deze eerste fase vier bureaus die een bescheiden budget kregen om hun ontwerp verder te verdiepen. Uiteindelijk haalde Serge Schoemaker Architects het voor Karl Philips, Studio Van Campenhout en De Bouwerij.

Het winnende ontwerpvoorstel is zowel poëtisch als functioneel van aard: het plan bevat zes informatieposten, een kijkverhoog, een zitelement en een land-artobject, allen uitgevoerd in gecoat plaatstaal. De elementen zijn door hun minimalistische vormgeving en kleur duidelijk als serie herkenbaar.

Boeren langs de Grote Gracht_Plateau (Serge Schoemaker)

Kijkverhoog, Boeren langs de grote gracht. Ontwerp: Serge Schoemaker Architects

AR-TUR in Opdracht

Gemeente Retie vroeg AR-TUR om als regisseur het selectietraject te begeleiden. In een werksessie met alle betrokkenen formuleerden we een gedragen projectvraag. We stippelden het selectieproces uit met een Open Call, eerste selectieronde en uiteindelijke selectie. Ook namen we deel aan de jury’s.

Lancering belevingswandeling tijdens ‘Dag van de Landbouw’

Met het LEADER-project ‘Boeren langs de Grote Gracht’ wil gemeente Retie een deel van het wandelknooppuntennetwerk ‘Kempense Heuvelrug’ belevingsvol opladen en de rol van landbouwers als landschapsbouwers in de kijker zetten.

Op zondag 16 september 2018, met de Dag van de Landbouw, wordt de wandeling officieel ingehuldigd. Bovendien is de wandeling ‘Boeren langs de Grote Gracht’ in de running voor de titel ‘Wandeling van het Jaar’ van de Provincie Antwerpen. Je kunt de wandeling ook nu al verkennen. Alle informatie vind je op www.boerenlangsdegrotegracht.be.

Boeren langs de Grote Gracht_De Graaf land art (Serge Schoemaker)

Land-artobject, Boeren langs de grote gracht. Ontwerp: Serge Schoemaker Architects

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s