Architectuurcafé: Cohousing in de Kempen

Kasteel Boterberg

De bewoners van cohousing-project Kasteel Boterberg in Kalmthout. Foto: Kioni Papadopoulos/Citta Magazine/GVA

Het architectuurcafé op 30 augustus is inmiddels volzet.

Je eigen woning met een beetje meer. Een grote tuin, fuifzaal, zwembad, gastenkamer of deelauto bijvoorbeeld. En buren die je af en toe een handje helpen. Dat zijn de ingrediënten van een cohousing-project.

De ruimte in Vlaanderen staat onder druk en we moeten dichter bij elkaar gaan wonen. Dat kan in een rijhuis of appartement, maar ook in een cohousing-project. Tijdens dit architectuurcafé op 30 augustus 2018 zetten AR-TUR, HEEM en de Academie cohousing en collectief wonen in de kijker.

Welke voorbeelden zijn er in de Kempen? Wat zijn de verschillen met initiatieven in de grote steden? Hoe realiseren we meer projecten? Hoe vinden we een gezonde mix van bewoners? Je hoorde initiatiefnemers en bewoners aan het woord.

Foto’s: Bart Van der Moeren

Hoe ontstaat een cohousing-project? Het verhaal van de initiatiefnemers:

  • Joeri Bal, HEEM, ontwikkelt diverse cohousing-projecten in de Kempen, waaronder Kasteel Boterberg in Kalmthout, Q-ville in Essen en binnenkort de Academie in Turnhout.
  • Els Hofkens, Buren van Bink, bewonersgroep die initiatief nam tot cohousing-project in Turnhout.
  • Leen Apers & Roland Kums, Land van Aa, initiatief van huisvestingsmaatschappij de ARK voor cohousing-project in Schorvoort (Turnhout) met naast koopwoningen ook huurwoningen.

Hoe woon je in een collectief woonproject? Het verhaal van de bewoners:

  • Frans Horsten, Begijnhof Hoogstraten, bewoner en mede-initiatiefnemer van de restauratie van het begijnhof tot woongemeenschap.
  • Jeanine Coenen, De Drie Huizen Merksplas, al 30 jaar bewoner van samenwoonproject, sinds 1993 in nieuwgebouwde ‘driewoonst’ in Merksplas.
  • Tom Dierckx, Kasteel Boterberg Kalmthout, bewoner van collectief woonproject in de voormalige stallen.

Locatie: Pop-up De Academie, Gemeentestraat 5 Turnhout
Datum: Donderdag 30 augustus 2018
Uren: 19u00 binnenlopen, 19u30 start, 22u00 einde
Inschrijven: VOLZET. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst via info@de-academie.be, o.v.v. ‘architectuurcafé cohousing’, je naam en het aantal deelnemers.

AR-TUR en DINAMO organiseren op 16 november 2018 een uitstap naar cohousingproject Kasteel Boterberg in Kalmthout. Je kunt je inschrijven tussen 16 en 26 augustus, daarna vindt een loting plaats.

Kasteel Boterberg

De woningen van cohousing-project Kasteel Boterberg in Kalmthout. Foto: Guy Obijn