Exclusieve avant-première Open Monumentendag: Woning Jozef Schellekens

Aan de vooravond van Open Monumentendag kunnen leden van Herita deelnemen aan de schitterende avant-première op zaterdag 8 september. Op 13 uitzonderlijke locaties organiseert Herita exclusieve, betalende activiteiten die enkel voor Herita-leden toegankelijk zijn. Architects in Motion en AR-TUR organiseren die dag een bijzondere rondleiding in de woning Jozef Schellekens. Word gratis Herita-lid en schrijf je snel in!

Avant-gardistische parel in de Kempen

Architect Jozef Schellekens deed het conservatieve Turnhout daveren op zijn grondvesten toen hij begin jaren 30 zijn woning liet bouwen aan de Steenweg op Mol. Het werd een architectonisch hoogstandje met gigantische ramen en een plat dak. In dat modernistische icoon – intussen een beschermd monument – mag jij als Herita-lid rondsnuisteren.

Rondleiding door kleinzoon en architect Luc Vanhout

Gids van dienst is niemand minder dan Luc Vanhout, kleinzoon van Jozef Schellekens en directeur van Architects in Motion. Je krijgt ook een korte film te zien over het leven en werk van Jozef. En na de rondleiding trakteren we je op een hapje en een drankje.

20180617_ar-tur_architectuurfietstocht_633

Foto: Pieter de Ruijter

Jozef Schellekens, architect van het openluchttheater in Rivierenhof

Wie was Jozef Schellekens? Hij was een Turnhouts architect die leefde van 1909 tot 1963. Jozef studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en werd later benoemd tot provinciaal architect in het arrondissement Turnhout. In die functie ontwierp hij veel publieke gebouwen, zoals het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne en het strandgebouw van het Zilvermeer in Mol.

Zijn eigen architectenwoning in Turnhout is nog voor 95% in originele staat, dankzij architectencollectief Architects in Motion. Bezoek het icoon van de modernistische architectuur in de Kempen. Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt.

Locatie: Steenweg op Mol 66, 2300 Turnhout
Rondleidingen: zaterdag 8 september om 13.00 uur en 15.00 uur
Prijs: 19 euro
Duur rondleiding + film: ongeveer 1 uur, daarna afsluitend drankje
Praktisch: Inbegrepen in de prijs: ontvangst, bekijken film, rondleiding, hapje en drankje
Inschrijven: via www.openmonumentendag.be

20180617_ar-tur_architectuurfietstocht_645

Foto: Pieter de Ruijter