Studievoormiddag Grijs worden in het groen

studievoormiddag

KU Leuven, VLM, Welzijnszorg Kempen en Atelier Romain organiseren een studievoormiddag over woon- en zorgperspectieven voor ouderen in dunbevolkte gebieden. Deze voormiddag wordt ook het boek Ouder worden op het Vlaamse Platteland voorgesteld. Je bent welkom op 13 september in Herentals. 

Vlaanderen vergrijst aan een snel tempo. Het aantal zestigplussers zal stijgen van de huidige 1,6 miljoen naar 2,3 miljoen in 2060, terwijl het aantal tachtigplussers zal verdubbelen. Vooral de Vlaamse plattelandsgemeenten zullen een groot deel van die vergrijzing op zich nemen. Ouderen zullen daarbij in groten getale thuis blijven wonen. Nochtans zijn veel woningen niet aangepast aan inwoners met een verminderde mobiliteit. Zo zijn er bijvoorbeeld trappen in de woning of is het niet mogelijk om er met een rolstoel te circuleren.

Maar ook de woonomgeving stelt de ouderen voor uitdagingen. Vlaanderen staat gekend om een verregaande verspreiding van wonen en voorzieningen. In landelijke gebieden zijn dagelijkse voorzieningen vaak enkel met de auto te bereiken. Net als de ouderen zelf, die ook vaak op onbereikbare plaatsen wonen. Dat zorgt er onder meer voor dat de thuishulp ettelijke autokilometers aflegt. Voor de thuisverpleging alleen, komt dat neer op dagelijks 15 keer de evenaar afrijden. De zogenaamde informele zorg blijkt eveneens niet vanzelfsprekend. Want wat met de ouderen die geen kinderen in de buurt hebben wonen? Of met de landelijke bewoners die pas honderden meters verder hun volgende buur zien, die ook vaak een leeftijdsgenoot is?

Programma

09u00 Ontvangst

09u15
Brecht Vandekerckhove (Atelier Romain) – Ouder worden op het Vlaamse platteland

09u50
Jan Bertels (burgemeester Herentals) – Geïntegreerd aanpakken
Luc Vleugels (Heist-op-den-Berg) – Een dorpskern aanpassen
Luc De Groote – Senioren onder de toren in Kleit-Adegem
Luc Stijnen – Zonnige Kempen

10u40 Koffie

11u00
Vlaamse Bouwmeester: Pilootprojecten woonzorg

11u15
Panelgesprek: Eric Nysmans (Welzijnszorg Kempen), Mieck Vos (VVSG), Edith Wouters (Ar-Tur), Dominique Verté (prof. VUB), Ann Demeulemeester (Familiehulp), Bernadette Van den Heuvel (kabinet minister Vandeurzen).
Moderator: Guy Tegenbos

12u15 Vragenronde
12u30 Afsluitende receptie

Locatie: Cultuurcentrum ‘t Schaliken, Grote Markt 35 Herentals
Inschrijven: Deelname is gratis. Inschrijving via emma.volckaert@kuleuven.be kan tot en met 10.09.18.

Het boek Ouder worden op het Vlaamse platteland (De Decker, P., Vandekerckhove, B., Volckaert, E., Wellens, C. & Schillebeeckx, E.) kan tegen een gereduceerde prijs besteld worden door overschrijving op het rekeningnummer van Garant BE24 7344 2916 0038 met vermelding van de titel en het ISBN-nummer 9789044136074.

Het boek zal op de studiedag beschikbaar zijn.
Studiedagprijs: 26,50 euro
Winkelprijs: 33,90 euro