De kerk buiten (de stad) – werk-en-studiedag

Olmo Peeters - Ren+® Van Steenbergen - OLV Altijddurende Bijstand - Beerse - LR 13

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Den Hout, architect René Van Steenbergen (1968). Foto: Olmo Peeters

De toekomst van veel kerken in Vlaanderen is onzeker. Vooral in de stadsrand en op het platteland, waar ook in de naoorlogse periode nog veel kerken gebouwd zijn. Wat is de toekomst van deze kerkgebouwen in het buitengebied?

Op vrijdag 22 februari 2019 zoeken AR-TUR en KU Leuven antwoorden. Op een werk-en-studiedag gaan we samen aan de slag. Werk mee rond de kerk in Den Hout, krijg inspiratie uit binnen- en buitenland en spreek mee over aanbevelingen voor andere dorpskerken in Vlaanderen.

Bestel je tickets

De vraag naar het toekomstige gebruik van kerkgebouwen is onvermijdelijk. Het antwoord ontstaat meestal op praktische of economische gronden. Onderbenut blijven de architecturale kwaliteit, de mogelijkheden van de ruimte en de sociale relevantie van het kerkgebouw in dorp of regio. Hoe pak je een transformatieproces aan? Wie neemt initiatief, hoe betrek je omwonenden, wat zijn de eerste stappen?

Programma werk-en-studiedag

Voormiddag: lessen uit trajecten in het buitengebied

In de voormiddag kom je meer te weten over ontwerp- en participatietrajecten voor kerkgebouwen in de Kempen en daarbuiten. Betrokken bestuurders, ontwerpers en kerkbeheerders delen hun ervaring. Als casus focussen we op de plaats van handeling: de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Den Hout.

Namiddag: (inter)nationale perspectieven en aanbevelingen

In de namiddag zoomen we uit. Je hoort over inspirerende projecten in binnen- en buitenland. Ga mee in gesprek over concrete aanbevelingen voor iedereen betrokken bij kerkgebouwen in het buitengebied.

Het volledige programma en de sprekers maken we binnenkort bekend.

Olmo Peeters - René Van Steenbergen - Sint-Jozef - Arendonk - LR 17

Sint-Jozefkerk in gehucht Voorheide. Foto: Olmo Peeters

Kempenlab

Deze studiedag kadert in het Kempenlab Landschap van kerken waarin AR-TUR en KU Leuven de toekomst van kerkgebouwen in het buitengebied belichten.

Met het Kempenlab biedt AR-TUR een vrije culturele ruimte rond urgente ruimtelijke thema’s. In elk Kempenlab gaan we aan de slag op een specifieke plek in de Kempen. De thema’s die aan bod komen in die casus, vertalen we naar een breder verhaal voor de regio en daarbuiten.

In het Kempenlab werken we cocreatief. Betrokken experten, maar ook bewoners en andere belanghebbenden brengen we samen rond de tafel. Zo komen we tot nieuwe inzichten en samenwerkingen om de ruimtelijke kwaliteit van de regio te verhogen.

Partners van het Kempenlab Landschap van kerken zijn KU Leuven, parochie Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand Den Hout, en de gemeente Beerse.

Praktisch

Locatie: O.L.V.-Kerk in Den Hout, Schransdriesstraat 51/1, 2340 Beerse
Datum: Vrijdag 22 februari 2019
Dagplanning:
9u00 inloop
9u30 start voormiddagprogramma
12u45 – 13u45 lunch
13u45 start namiddagprogramma
17u00 netwerkmoment met drankje
Ticketprijs:
Regulier tarief: 48 euro (koffie, lunch, drankje en hand-out zijn inbegrepen in de prijs) Studententarief: 24 euro

Bestel je tickets

sprundel_2

Johannes de Doperkerk in Sprundel, nu gemeenschapshuis De Trapkes. Foto: Bureau Dhondt

Uitstap: Toekomst voor Dorpskerken

Op vrijdag 25 januari 2019 zoeken we inspiratie in Nederland. We bezoeken zes Noord-Brabantse dorpskerken met een nieuwe functie. Je hoort van architecten en gebruikers over het proces om tot een andere invulling te komen. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar. Of schrijf je in op de wachtlijst.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s