Plattelandssubsidie voor Toolbox Dorpsarchitectuur

Blokskens-HCVA-4846-47-F

Hedendaagse dorpsarchitectuur in de Kempen: Buurschap De Blokskens in Zandhoven door Happel Cornelisse Verhoeven architecten. Foto: Karin Borghouts

Fijn nieuws! AR-TUR ontvangt een projectsubsidie voor het project Toolbox Dorpsarchitectuur. De subsidie past in het programma Platteland Plus van de provincie Antwerpen en Vlaanderen. AR-TUR ontwikkelt met de Toolbox Dorpsarchitectuur een catalogus van inspirerende voorbeelden en een instrumentarium om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. We werken op casussen in de gemeenten Olen en Malle. 

Het karakter van de dorpskernen in de Antwerpse Kempen wijzigt sluipenderwijs door zielloze appartementengebouwen en verkavelingen. De lokale beleidsmakers hebben vaak weinig invloed op de concrete architectuurkwaliteit op het terrein.

In het project Toolbox Dorpsarchitectuur gaan we op zoek naar een handelingskader om dorpen te verdichten met kwalitatieve architectuur en tegelijkertijd het dorpse karakter te bewaren.

Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’, een ‘trigger’ in de vorm van een realisatie in een dorpskern, en een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen.

Met de gemeenten Olen en Malle werken we samen rond concrete casussen in de dorpskernen. De kennis die we hier opbouwen samen met betrokkenen en deskundigen, vertalen we naar een provinciebreed verhaal.

Het project Toolbox Dorpsarchitectuur zal tussen nu en 2021 gerealiseerd worden.

Meer weten? Meepraten? Je kunt contact met ons opnemen via info@ar-tur.be.

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo