Architectuuruitstap Kasterlee

FRANSMASEREEL_KVRANCKEN_2018_5585_crop

Frans Masereel Centrum. Foto: Kristof Vrancken

Op donderdag 20 juni nam AR-TUR je mee op architectuuruitstap in Kasterlee. Dierendonckblancke architecten leidde ons rond door het Ontmoetingscentrum en vertelt over hun masterplan voor de dorpskern. We bezochten het werk A Giant Sculpture met Arnout Van Vaerenbergh van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. En we bekeken het nieuwe paviljoen van het Frans Masereelcentrum ontworpen door Hideyuki Nakayama.

Programma

Donderdag 20 juni 2019

12u00 Ontvangst met broodjes, Ontmoetingscentrum Kasterlee (Binnenpad 2)
12u30 Jurgen Vandewalle, projectleider van Dierendonckblancke architecten stelt masterplan dorpskern voor en leidt ons rond door het Ontmoetingscentrum.
14u30 Arnout Van Vaerenbergh (Gijs Van Vaerenbergh) geeft toelichting bij A Giant Sculpture op de Hoge Mouw.
15u30 Bezoek aan uitbreiding Frans Masereel Centrum, ontworpen door Hideyuki Nakayama en LIST Architecture
17u00 Einde

Praktisch

Vervoer:
We verplaatsen ons per fiets. Neem je eigen fiets mee (dan betaal je de basisprijs van 20 euro) of reserveer een huurfiets aan 10 euro (dan betaal je totaal 30 euro).
Zorg voor goed schoeisel, want op de Hoge Mouw moeten we en stukje wandelen.

Ticketprijs:
20 euro (deelname) / 30 euro (deelname + huurfiets)
De deelname is inclusief koffie en een broodje.

Ticketverkoop:
Deze activiteit is afgelopen. Lees hier het verslag.

Projecten

01 ccKasterlee_Filip Dujardin

Ontmoetingscentrum Kasterlee. Foto: Filip Dujardin

Ontmoetingscentrum Kasterlee – Dierendonckblancke architecten

In 2012 won Dierendonckblancke architecten de Open Oproep om een nieuw ontmoetingscentrum voor de dorpskern van Kasterlee te ontwerpen, als ook een masterplan voor de dorpskern en het plein. Het gebouw bestaat uit twee volumes met opvallende daken, waarbinnen het programma is gestapeld. Het project ontving dit jaar een nominatie voor de Europese Mies Van der Rohe Award. Voor de herinrichting van de markt ontwerpen de architecten een groen plein waar 60 dennenbomen worden aangeplant. Het ontwerp, gemaakt in samenwerking met Kris Coremans van SSA/XX, is eind 2018 definitief goedgekeurd.

thumbnail_GVV_Kasterlee_02

A Giant Sculpture door Gijs Van Vaerenbergh. Foto: Matthijs van der Burgt

A Giant Sculpture – Gijs Van Vaerenbergh

Op de top van de duin in groendomein Hoge Mouw in Kasterlee staat sinds eind 2018 A Giant Sculpture van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het monumentale hoofd lijkt op te rijzen uit de duin. Het kunstwerk in cortenstaal liet zich inspireren door het landschap en de rijke historiek van de heuvelrug. De sculptuur is deel van een toeristisch ontwikkelingsplan voor de Kempense Heuvelrug. Gijs Van Vaerenbergh is de kunst- en architectuurpraktijk van Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs. Het collectief bestaat sinds 2007 en bouwt, naast architectuurprojecten, artistieke interventies, installaties en sculpturen.

FRANSMASEREEL_KVRANCKEN_2018_5663

Nieuwe paviljoen Frans Masereel Centrum. Foto: Kristof Vrancken

Paviljoen Frans Masereel Centrum – Hideyuki Nakayama Architecture en LIST Architecture

Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee werd recent uitgebreid met een paviljoen. De architecten zijn Hideyuki Nakayama uit Japan en Ido Avissar van het Parijse LIST. De Belgische architect-schilder Jean Glibert maakte een subtiel kunstwerk, in de constructie geïntegreerd. Het nieuwe paviljoen biedt het Centrum voor printkunst en grafisch design extra expo- en werkruimte. De vrij in te vullen structuur overstijgt de opdeling tussen kunstenaars en publiek, tussen met machines gevulde ateliers en tentoonstellingsruimtes, tussen product en proces. Grote raampartijen richten zich op het omringende Kempense landschap. Het paviljoen vormt de uitbreiding van het gebouw dat architect Lou Jansen in 1967 ontwierp. Lou Jansen is een van de architecten die we rekenen onder de Turnhoutse School.