Lecture performance: (Dis)placed interventions – Elly Van Eeghem

EllyVanEeghem_s

“Samen maken we de stad!” Het is een motto dat je vaak hoort terugkeren bij burgerinitiatieven, politici, stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars… Maar hoe doe je dat? Wat zien we gebeuren in onze steden en dorpen, en hoe gaan we daarmee om? Hoe maken we een woonomgeving met pleinen en straten waar echt geleefd wordt?

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo

In (Dis)placed interventions prikkelt Elly Van Eeghem je verbeelding met videobeelden, stemopnames, muziek en kleurrijke projecties. Het materiaal verzamelde ze de afgelopen jaren in verschillende wijken in Gent, Parijs, Berlijn en Montreal. Samen met  buurtbewoners, schoolkinderen en verwante makers zette ze er verschillende projecten op poten. Ga mee op deze trip langs wat een stad of dorp is en kan zijn – en laat je verwonderen, verwarren en inspireren over de ruimtes die we met elkaar delen.

In het tweede deel van de avond leggen we de Kempense dorpen onder de loep. Als bezoeker mag je zelf meeschrijven aan het verhaal, door beelden en teksten toe te voegen aan de projecties. Met enkele ‘dorpsmakers’ gaan we in gesprek. Hoe behouden onze dorpen hun eigenheid? Hoe houden we ze levendig en fraai, anders dan de zielloze appartementen en verkavelingen die we nu op veel plekken zien ontstaan?

Donderdag 21 november 2019
18.00 – 19.30 uur
Netwerkmoment voor genodigde partners van AR-TUR (Zwarte Vloer, 1e verdieping Kuub)
19.30 – 21.00 uur
Lecture performance: (Dis)placed interventions – Elly Van Eeghem
21.00 – 21.30 uur
In gesprek over Kempense dorpen – o.l.v. Olav Grondelaers (Klara), met als ‘dorpsmakers’:
– Thomas Neefs – Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie
– Ward Verbakel – Plusoffice / KU Leuven
– Aurélie Van Calenbergh – student architectuur KU Leuven
– Barbara Poppe – HEEM
– Inne Pijpers – gemeente Olen

  • Elly Van Eeghem maakt video’s, foto’s, acties en installaties in de publieke ruimte, en is gefascineerd door stadsontwikkeling en door de verhouding tussen plan en werkelijkheid. Ze is één van de stadsresidenten van de Vooruit en geeft les aan KASK School of Arts.
  • Deze avond is een samenwerking tussen de Warande en AR-TUR. AR-TUR focust de komende jaren met het Kempenlab Dorpsarchitectuur op de ruimtelijke kwaliteit van dorpen.

Meer weten over de voorstelling?

  • Een recensie van de voorstelling lees je hier.
  • Een interview met Elly Van Eeghem in tijdschrift Etcetera lees je hier.
  • En een interview op Klara Radio beluister je hier.

praktisch

Locatie: Kuub, Cultuurhuis de Warande, Turnhout
Datum: 21 november 2019
Programma:
18.00 uur            Netwerkmoment voor genodigde partners van AR-TUR (Zwarte Vloer, 1e verdieping Kuub)
19.30 uur            Lecture performance: (Dis)placed interventions – Elly Van Eeghem
21.00 uur            In gesprek over Kempense dorpen – o.l.v. Olav Grondelaers (Klara)
21.30 uur            Einde
Tickets: 16 euro (-26 jaar 10 euro )
Bestel hier je ticket

credits

concept en creatie: Elly Van Eeghem
muziek en soundscapes: Benne Dousselaere
licht: Marlies Jacques
foto’s: Elly Van Eeghem / Michiel Devijver

 

Deze lecture performance kadert in het project Toolbox Dorpsarchitectuur. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus.Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo