Werk- en studiedag WIJKMOTOR

AR-TUR STUDIEDAG KL3_banner

Drijvende kracht voor verduurzaming van (sociale) woonwijken

Veel sociale woonwijken zijn dringend aan verduurzaming toe. Dat is een complexe opgave. Zeker wanneer de wijk erfgoedwaarde heeft. Hoe kiezen we een kwalitatieve en ook betaalbare aanpak? En hoe zetten we de kwaliteit van wonen centraal en hebben we tegelijkertijd oog voor beeldkwaliteit? In het Kempenlab Wijkrenovatie gingen huisvestingsmaatschappijen, beleidsmakers, ontwerpers, deskundigen, bewoners en andere betrokkenen in gesprek over scenario’s voor de toekomst.

Op dinsdag 1 oktober hoor je meer over inspirerende concepten die een wijkaanpak kunnen aanzwengelen. AR-TUR lanceert de Wijkmotor, een werkmodel waarmee wijkkapitaal in de vorm van mensen en middelen kan worden omgezet in meerwaarde voor de wijk, de wijkwinst.

Programma

12u00 Ontvangst met broodjeslunch
13u00 Inleiding door AR-TUR
13u30 Wijkkapitaal – inspirerende concepten

15u00 Introductie van de Wijkmotor

Met de wijkmotor lanceert Kempenlab een werkmodel waarmee wijkkapitaal in de vorm van mensen en middelen kan worden omgezet in meerwaarde voor de wijk, de wijkwinst.

15u30 Werksessies: het verfijnen van de Wijkmotor
16u45 Panelgesprek

17u45 Reflectie en afsluiting om 18u00

Praktisch

Locatie: Tuinzaal, Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
Datum: Dinsdag 1 oktober 2019
Entreeprijs:
Regulier tarief: 25 euro (lunch, koffie en een hand-out zijn inbegrepen in de prijs)
Studententarief: 12,50 euro

Bestel je tickets

Egelsvennen_AR-TUR_Rudi Rombouts

Egelsvennen in Mol. Foto: Rudi Rombouts

Partners

AR-TUR werkt in dit Kempenlab met onder meer de sociale huisvestingsmaatschappijen de Ark en de Molse Bouwmaatschappij en de Provincie Antwerpen.

Kempenlab Wijkrenovatie

In het Kempenlab Wijkrenovatie ging AR-TUR aan de slag rond de verduurzaming van (sociale) woonwijken. Twee moderne wijken in de Kempen zijn onze experimenteergrond: de Parkwijk in Turnhout en Egelsvennen in Mol. Met huisvestingsmaatschappijen, beleidsmakers, ontwerpers, deskundigen, bewoners en andere betrokkenen gaan we in gesprek over scenario’s voor de toekomst.

De eerste bijeenkomsten van het Kempenlab waren het wijkenbezoek op 21 september en de workshop ‘nulmeting’ op 27 september. Op 5 april vond de eerste scenarioworkshop plaats. Bovenbouw architectuur en Veldwerk architecten deden een eerste voorzet van hun ontwerpend onderzoek.

Tijdens de lezingavond op dinsdag 14 mei kwam je meer te weten over inspirerende voorbeeldprojecten en scenario’s. Ontwerpers uit Vlaanderen en uit Nederland vertelden over aanbevelingen en valkuilen bij hun aanpak; van fijnzinnige renovatie tot radicale transformatie.

De mix van sociale huurwoningen en private koopwoningen blijkt een van de voornaamste uitdagingen om in de casuswijken tot een wijkrenovatieplan te komen. In juli gingen we in klein comité in gesprek met private woningeigenaars in de wijk Egelsvennen.

Naast het ontwerpend onderzoek van Bovenbouw architectuur en Veldwerk Architecten, verzamelde auteur-architect Kristien Vastenavondt bewonersverhalen en brachten fotografen Sofie Nagels, Toon De Clerck en Rudi Rombouts het gebruik van de wijken in beeld.

De studiedag op 1 oktober is de afronding van het Kempenlab. Alle bevindingen bundelen we uiteindelijk in een publicatie in onze reeks CAHIER, die eind van het jaar zal verschijnen.

provincie_antwerpen_logo_RGB
Kempenlab Wijkrenovatie komt tot stand met steun van de Provincie Antwerpen.