Kempenlab Dorpsarchitectuur van start

Blokskens-HCVA-4846-47-F

Hedendaagse dorpsarchitectuur in de Kempen: Buurschap De Blokskens in Zandhoven door Happel Cornelisse Verhoeven architecten. Foto: Karin Borghouts

Dit najaar start AR-TUR het Kempenlab Dorpsarchitectuur. Het karakter van de dorpskernen in de Antwerpse Kempen wijzigt sluipenderwijs door zielloze appartementengebouwen en verkavelingen. De lokale beleidsmakers hebben vaak weinig invloed op de concrete architectuurkwaliteit op het terrein. Hoe komen we tot kwalitatieve architectuurprojecten in dorpen, passend bij het dorpse karakter?

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo

Toolbox Dorpsarchitectuur

AR-TUR ontwikkelt een Toolbox Dorpsarchitectuur om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’, een ‘trigger’ in de vorm van een realisatie in een dorpskern, en een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen.

Partners

Met de gemeenten Olen en Malle werken we samen rond concrete casussen in de dorpskernen. De kennis die we hier opbouwen samen met betrokkenen en deskundigen, vertalen we naar een provinciebreed verhaal.

Verder werken onder meer samen met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects), Sarah Martens (UHasselt) en Karina Van Herck (Agentschap Onroerend Erfgoed).

Projectsubsidie Platteland Plus

AR-TUR ontvangt voor het project Toolbox Dorpsarchitectuur een projectsubsidie Platteland Plus van de provincie Antwerpen en Vlaanderen. Het project Toolbox Dorpsarchitectuur zal tussen nu en 2021 gerealiseerd worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Of wil je meepraten over goede dorpsarchitectuur? Je kunt contact met ons opnemen via info@ar-tur.be.

 

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo