Verslag – Workshop Dorpsarchitectuur: op zoek naar een vocabularium en instrumentarium

20191211_ar-tur_workshop-dorpsarchitectuur_332

VERSLAG – Het karakter van de dorpskernen in de Antwerpse Kempen wijzigt sluipenderwijs door zielloze appartementengebouwen en verkavelingen. De lokale beleidsmakers hebben vaak weinig invloed op de concrete architectuurkwaliteit op het terrein.

Wat vinden we kwalitatieve dorpsarchitectuur? Hoe kunnen we erover in gesprek gaan? En hoe kunnen we erop sturen in de dorpen? In de workshop op 11 december 2019 gingen we met 75 deelnemers – architecten, omgevingsambtenaren, erfgoeddeskundigen, studenten, … – op zoek naar een vocabularium en een instrumentarium voor dorpsarchitectuur.

Bekijk hieronder de foto’s van de namiddag. Onderaan vind je de foto’s met de workshopresultaten. Een tekstverslag volgt begin 2020.

Foto’s: Pieter de Ruijter

Toolbox Dorpsarchitectuur

Deze workshop kadert in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. AR-TUR ontwikkelt een Toolbox Dorpsarchitectuur om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’, een ‘trigger’ in de vorm van een realisatie in een dorpskern, en een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen.

De workshop op 11 december brengt deskundigen en stakeholders uit de Kempen samen om kennis uit te wisselen en te ontwikkelen op weg naar de catalogus (beeld- en databank met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur) en de handleiding (instrumentarium: hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur).

Partners

AR-TUR werkt voor dit Kempenlab samen met Provincie Antwerpen, Gemeente Malle, Gemeente Olen, Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects), Sarah Martens (UHasselt) , Karina Van Herck (Agentschap Onroerend Erfgoed), A+ Architecture in Belgium.

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo