Lezingavond Dorpsarchitectuur door A+ en AR-TUR

NU-PERRE-0399_© Stijn Bollaert_S

NU architectuuratelier, Huis Perrekes. Foto: Stijn Bollaert

UITVERKOCHT – AR-TUR en A+ nodigen je van harte uit voor een lezingavond over dorpsarchitectuur op woensdag 4 maart 2020. Deze avond wordt ook het tijdschrift A+282 Village aan je voorgesteld. De avond vindt plaats in het tuinpaviljoen van Huis Perrekes in Oosterlo (Geel). 

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo

Wat is de identiteit van het ‘dorp’ in een verstedelijkt gebied als Vlaanderen of van het ‘platteland’ in een eerder ruraal en postindustrieel gebied als Wallonië? Hoe verdicht, versterk en verlevendig je een dorpskern? Wat is kwalitatieve dorpsarchitectuur en hoe komen we ertoe? Op de lezingavond tonen we enkele gerealiseerde dorpse voorbeeldprojecten en gaan we in gesprek over goede dorpsarchitectuur.

De sprekers zijn:

  • Halewijn Lievens, NU architectuuratelier – over Huis Perrekes en de relatie met de dorpse context
  • Happel Cornelisse Verhoeven Architecten – over dorpse architectuur en De Blokskens Zandhoven
  • Aurélie Hachez, AHA – over de renovatie en uitbreiding Ulysse nabij Doornik
  • Ward Verbakel, Plusoffice – over het instrument van een beeldkwaliteitsplan, casussen Nijlen en Puurs

Aan het einde van de avond stellen we het nieuwste nummer van A+282 Village voor, waarvoor AR-TUR ook een artikel schreef.  Ook lanceren we een Oproep Projecten Dorpsarchitectuur. AR-TUR zoekt in het Kempenlab Dorpsarchitectuur naar een vocabularium en een instrumentarium voor goede dorpsarchitectuur.

Waar: Huis Perrekes – Tuinpaviljoen bij de Villa aan de Oosterloseweg 92, 2440 Geel-Oosterlo (en niet in de hoofdzetel van Huis Perrekes op de Zammelseweg).
Wanneer: woensdag 4 maart 2020,
19u ontvangst
19u30 – 21u30 lezingen
21u30 napraten met hapje en drankje
Prijs: 10 euro (inkom lezingavond, incl. hapje en drankje en een exclusieve A+ tas met daarin het Ar-Tur CAHIER #9 Wijkmotor en A+273 met een uitgebreid artikel over Huis Perrekes)

UITVERKOCHT

Blokskens-HCVA-5272-73-92-96-F

Happel Cornelisse Verhoeven, Buurschap de Blokskens, Zandhoven. Foto: Karin Borghouts

Toolbox Dorpsarchitectuur

Deze workshop kadert in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. AR-TUR ontwikkelt een Toolbox Dorpsarchitectuur om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’, een ‘trigger’ in de vorm van een realisatie in een dorpskern, en een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen. Het traject loopt nog tot en met 2021.

Partners

AR-TUR werkt voor dit Kempenlab samen met Provincie Antwerpen, Gemeente Malle, Gemeente Olen, Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects), Sarah Martens (UHasselt) , Karina Van Herck (Agentschap Onroerend Erfgoed), A+ Architecture in Belgium.

Banner_Platteland_Plus_Antwerpen_vol_kleur_logo