Vlaams Architectuurinstituut doet oproep Wiki’s Women Design

May Neama met haar werk voor de provinciale prijs voor grafische kunst 1965. Collectie Stad Antwerpen Letterenhuis. / via VAi

Voor het project Wiki’s Women Design is het Vlaams Architectuurinstituut op zoek naar archiefmateriaal van en expertise over vrouwen die een impact hadden op de ontworpen omgeving in België.

Wiki’s Women Design

Veel vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van onderzoekers en erfgoedinstellingen. Het Vlaams Architectuurinstituut wil deze achterstand inhalen door op Wikipedia de data en kennis over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op onze ontworpen omgeving te registreren en te ontsluiten: van grafisch ontwerp en interieurarchitectuur tot mode en productdesign.

In een samenwerking met erfgoedinstellingen, ontwerpers, de academische wereld en de Wikipedia-gemeenschap wil het VAi deze kennis zichtbaar en toegankelijk maken en op participatieve wijze bijdragen aan een meer inclusieve registratie van designerfgoed.

Partners: AVG-Carhif, Design Museum Gent, Flanders DC, KASK, Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, KU Leuven, Meemoo, Modemuseum Hasselt, Open Knowledge Belgium, Rosa vzw, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt, Wikimedia Belgium.

Oproep

Heb je interesse in dit project of wil je graag bijdragen als organisatie, onderzoeker of vrijwilliger? Ben jij in het bezit van archiefmateriaal over vrouwen die een impact hadden op de ontworpen omgeving in België of heb je weet van archiefmateriaal of collecties die zich bij andere organisaties of privépersonen bevinden? Neem contact op met het Vlaams Architectuurinstituut.

Praktisch